Over HBN

Samen werken aan innovaties rondom gezonde gebouwen!

Gezond bouwen

Het belang van een gezond gebouw wordt vaak over het hoofd gezien. Wist u bijvoorbeeld dat de luchtkwaliteit in een gebouw effect heeft op de leerprestaties, de arbeidsproductiviteit en het algemeen welbevinden van medewerkers? Investeren in een gezond gebouwen kan hierdoor bijdragen aan gezondere medewerkers én een hogere klant- en medewerkerstevredenheid. Bovendien is een gezond gebouw ook financieel aantrekkelijk.

Gezond bouwen is namelijk duurzaam én stimuleert de productiviteit van medewerkers ten einde de terugverdiend van huisvesting te verkorten via de belangrijkste asset – de medewerker – van gebruikers van de huisvesting.

Healthy Building Network

Naast dat de positieve effecten bekend zijn, is er een groeiend bewustzijn en interesse voor gezondheid en de effecten van gebouwen op mensen. Veel bedrijven in de euregio rijn-maas-noord houden zich hier mee bezig, maar door gebrek aan kennis, afzetmarkt en samenwerking zijn er slechts enkele gezonde gebouwen gerealiseerd.

Hier wil het HBN verandering in brengen. Om dit te realiseren is het HBN continu op zoek naar innovatieve bedrijven om samen te brengen en te innoveren. Met een groot kennisnetwerk en een betrokken community vol met vooruitstrevende ondernemers en kennisaanbieders op het gebied van gezond bouwen, vormt het HBN de basis voor innovaties rondom gezonde gebouwen.

We gaan actief in gesprek op events, workshops en online met onze community. Daarnaast kunnen we ondernemers financiële ondersteuning bieden middels innovatievouchers.

Doelen HBN

  • Het creëren van een grensoverschrijdende community op het gebied van circulair en gezond bouwen, bestaande uit innovatieve ondernemers en kennisaanbieders.
  • Het delen van kennis op het gebied van gezond bouwen, inclusief het wetenschappelijk aantonen van de effecten van een gezond gebouw.
  • Samenwerking in de euregio rijn-maas-noord stimuleren, om samen te werken aan een innovatie regio. Hiervoor biedt het HBN financiële ondersteuning.
  • Het organiseren van events om geïnteresseerden samen te brengen.

Onze partners

Bluehub gelooft in innovatieve groei en ziet daarom toekomst en kansen in een project als Healthy Building Network. Om deze reden draagt Bluehub hier graag, vanuit eigen expertise, een steentje aan bij.

Het C2C Expolab is gespecialiseerd in het praktisch toepassen van de gedachte van de Cradle to Cradle principes in de bebouwde omgeving en (overheids)beleid.

Gemeente Venlo is leadpartner van het INTERREG Nederland Duitsland Healthy Building Network project.

Als Bindeglied zwischen Wirtschaft und Verwaltung agiert die Wirtschaftsförderungsgesellschaft für den Kreis Viersen als zentrale Anlaufstelle für Unternehmen, Freiberufler und Gewerbetreibende.

Die WFMG ist erster Ansprechpartner der Unternehmen aus Mönchengladbach für die Themen gesundes und nachhaltiges Bauen sowie zirkuläre Wirtschaftskreisläufe.

Die Wirtschaftsförderung Krefeld ist die kompetente Ansprechpartnerin für alle Fragen rund um den Wirtschaftsstandort Krefeld.

Driesenaar maakt deel uit van een groot (internationaal) netwerk van Blue Economy ondernemers, die elkaar inspireren en ondersteunen.

De Universiteit van Maastricht doet wetenschappelijk onderzoek naar de gezondheids- en productiviteitswinst van het gezonde gebouw Stadskantoor Venlo. Hiermee worden inverdieneffecten op materialen, energie en water inzichtelijk gemaakt.

Blue Engineering is hét bureau als het gaat om de ontwikkeling en engineering van duurzame product,-productie,- en totaalsystemen. Innovatie zit in ons DNA. En de beste innovaties zijn wat ons betreft altijd duurzaam.

Contactpersoon

Indien u vragen of opmerkingen heeft staan onze collega”™s van het C2C-ExpoLab u graag ter beschikking. Omdat uw vraag waarschijnlijk ook interessant voor ons netwerk kan zijn, verzoeken we u vriendelijk, uitsluitend via onze community contact met ons op te nemen. Wij zullen dan zo snel mogelijk al uw vragen beantwoorden. Daarnaast biedt de community u de mogelijkheid om met andere partners van het HBN van gedachte te wisselen of zelfs een partner voor een samenwerking te vinden met wie u een innovatief project kan realiseren.

https://healthybuildingnetwork.com/community/

Eva Starmans

Eva Starmans

Specialty advisor circular and health in the built environment, Cradle to Cradle consultant.
Eva is a building engineer and is specialized in the implementation of C2C in the built environment from a holistic view.

Bas van de Westerlo

Bas van de Westerlo

Specialty advisor circular and health in the built environment, circular and healthy procurement and residual value.
Bas is a building engineer and has also successfully followed a post-HBO about tenders and purchasing. He has lots of experience implementing C2C in the built environment and governmental processes. Thereby he is an enthusiast speaker in Dutch en English language about these topics.

Michel Weijers

Michel Weijers

Specialty advisor C2C and circularity in governments, policy and newly way of working.
Michel has a master in policy sciences and planning and lots of experience in governmental processes. He was the projectleader of the C2C inspired city hall Venlo, in which also the “nieuwe werken" (newly way of working) is embedded. Thereby he is an enthusiast speaker in Dutch en German language about these topics.