Trainingsreek van de Akademie der Architektenkammer Nordrhein-Westfalen in samenwerking met het Healthy Building Network

Venlo, 13.04.2022

Bijna 25 excursiedeelnemers kwamen op 25 maart in een stralend zonnetje aan in Venlo. In het kader van de door KREFELD BUSINESS georganiseerde trainingsreeks van de Akademie der Architektenkammer Nordrhein-Westfalen (AKNW) in samenwerking met het Healthy Building Network, stond dit keer een bezoek van het Stadskantoor – het administratiegebouw van de stad Venlo – op het programma.

De deelnemers werden welkom geheten door Michel Weijers – projectmanager van het Healthy Building Network – die het toekomstige belang van duurzaam en gezond bouwen schetste en de vaak onderschatte factor van menselijke gezondheid in gebouwen benadrukte.

Dr Juan Palacios van de Universiteit Maastricht en het Massachusetts Institute of Technology (MIT) legde vervolgens de wetenschappelijke verbanden tussen gezondheid in gebouwen en productiviteit, waarna Johanna Scherer van het adviesbureau HEVO de berekeningsgrondslagen presenteerde voor een businesscase die beoefenaars helpt bij het berekenen van de winstgevendheid van duurzaam en ondersteunt gezonde bouwprojecten. Hier bleek dat een economische haalbaarheidsstudie van gebouwen niet alleen de investeringskosten voor de bouw van het gebouw zou moeten omvatten, maar ook de totale kosten over de levenscyclus van een bouwproject, inclusief de recycling van de materialen in het gebouw en de productiviteitsverhoging van de gebruikers (Business Case Tool). Dat gezonde gebouwen vanuit zo’n holistisch perspectief zeker niet duurder zijn dan conventionele gebouwen, is ook een doorslaggevend argument voor architecten en projectontwikkelaars. Tijdens de aansluitende rondleiding door het Stadskantoor, onder leiding van Michel Weijers en Leo Schouten van de Gemeente Venlo, waren de deelnemers onder de indruk van het gebouw en wisselden enthousiast met het Healthy Building projectteam van gedachten over de voordelen en mogelijkheden van gezond en duurzaam bouwen.

Fotos: Dr. Simon Jenniches