Mönchengladbach, 08 juni 2022

Op 12 mei 2022 ontmoetten particuliere en publieke bouwers, vernieuwers en aanjagers van de bouwsector, evenals vertegenwoordigers van bestuur en politiek elkaar in het Museum Abteiberg over het onderwerp “Gezond bouwen” en de relevantie ervan voor de Euregio Rhein-maas-nord.
Meer dan 100 deelnemers ter plaatse en via de livestream volgden een volledig programma met waardevolle en tegelijkertijd vermakelijke lezingen, best practice voorbeelden, tentoonstellingen, filmvertoningen en een Duits-Nederlands media-aanbod.

Na een welkom door Ilka Meisel, hoofd van de eenheid Europese territoriale samenwerkingen en Europese markten bij het ministerie van Economische Zaken, Innovatie, Digitalisering en Energie NRW, maakte Harvard professor en auteur Joseph G. Allen (“Healthy Buildings”) via livestream met een keynote de inleiding tot het onderwerp. Met passie en diepgang bracht hij het publiek in de juiste stemming, zodat de betekenis van gezonde gebouwen door niemand meer genegeerd kon worden. Zo meldde hij tevens dat sinds de pandemie het verlangen naar gezonde gebouwen ook in het Witte Huis is uitgesproken.

Daarna volgden specialistische lezingen over wetenschappelijke en economische bevindingen. Prof. Dr. Marcel Schweiker (RWTH Aachen) ging in zijn lezing in op de vraag of veerkrachtige gebouwen gezondheidsbevorderende gebouwen zijn. In aansluiting daarop presenteerde Prof. Dr. Nils Kok (Universiteit Maastricht) zijn actuele onderzoeksresultaten over de impact van binnenluchtkwaliteit op mensen in zowel woon- en werkruimtes als bijvoorbeeld scholen. HbN-projectmanager Michel Weijers (C2C ExpoLAB) ging in zijn bijdrage dieper in op de winstgevendheid van gezonde gebouwen en lichtte de HBN business case en de bijbehorende tool toe.

De lezingen werden aangevuld met praktijkvoorbeelden van regionale vernieuwers van beide zijden van de grens. Ze gaven inzicht in hun werk en presenteerden best practice projecten. Naast Signify waren ook CLAYTEC & Volantis, Interface, bau grün ! en DERIX vertegenwoordigd.

Ook konden de bezoekers – ter plaatse en online- profiteren van aanbiedingen van exposanten en films over gezond en duurzaam bouwen inzien. Tot slot presenteerden de Stadsbibliotheek Mönchengladbach en de Bibliotheek Venlo hun bij dit thema passende media-aanbod.

In de afsluitende discussie spraken de gemeenteleiders Felix Heinrichs (burgemeester Mönchengladbach), Frank Meyer (burgemeester Krefeld), dr. Andreas Coenen (districtsbestuurder Kreis Viersen) en Antoin Scholten (BM Venlo) samen met euregio-programmamanagers Martijn Spaargaren en Michel Weijers over het onderwerp en hun huidige projecten. De uitwisseling maakte nogmaals duidelijk hoe relevant dit onderwerp is voor de toekomst en welke betekenis het heeft voor de regio, daar waren alle deelnemers het over eens.

We willen alle deelnemers ter plaatse en achter de schermen bedanken voor de levendige uitwisseling en blikken terug op een spannende en leerzame dag. Voor iedereen die er niet bij kon zijn of individuele programma-items van dichterbij wil bekijken: Hieronder vindt u de presentaties van de dag om te downloaden.