Bouwen met hightech hout: HBN kent innovatievouchers toe aan Duitse innovators!

Tönisvorst (Kreis Viersen), 18 juli 2022

Aan het begin van het jaar was het zover: het Healthy Building Network overhandigde Peter Diessenbacher van de Duitse onderneming KIRITEC een innovatievoucher. De voucher wordt gebruikt voor nader onderzoek waarin KIRIHOLZ en de daaruit gemaakte houtconstructiepanelen worden onderzocht op het brandgedrag.

Innovatieve houtconstructie voor een gezond gebouw

Hout is één van de oudste en tegelijkertijd één van de meest moderne bouwmaterialen ter wereld. De gezondheidsbevorderende eigenschappen van bouwen met hout zijn tegenwoordig algemeen bekend en al in verschillende onderzoeken bewezen. En als het gaat om recycling scoort hout zeer goed vanwege de hoge mate van herbruikbaarheid.

Het bedrijf KIRITEC uit Tönisvorst heeft zich gespecialiseerd in de productie van KIRIHOLZ. In tegenstelling tot andere houtsoorten groeit de “snelst groeiende boom ter wereld” telkens opnieuw en is daarom bijzonder duurzaam. Ook heeft het hout bijzondere kenmerken… het vlampunt (ongeveer 400 graden Celsius) is ruwweg twee keer zo hoog als dat van andere boomsoorten die worden gebruikt in de conventionele houtbouw!

Hier komt de HBN Innovatievoucher om de hoek kijken: samen met de DERIX Group werkt KIRITEC momenteel aan een nieuw type CLT houten constructiepaneel gemaakt van het eerdergenoemde KIRIHOLZ. Om KIRIHOLZ als bouwstof te laten goedkeuren, moet onder meer het brandgedrag worden getest. Het in Bleiswijk gevestigde testinstituut Efectis zal in een meerfasenproces zowel de grondstof als de afgewerkte plaat onderzoeken op brandgedrag. De tests zijn bedoeld om de theoretische informatie in de praktijk te valideren.

Wij zijn zeer verheugd over deze Duits-Nederlandse samenwerking en houden je graag op de hoogte van het verdere verloop van het project. Meer informatie over het bedrijf en de bijzonderheden van KIRIHOLZ ​​vind je op www.kiritec.eu.