Meten is weten, hoe gezond is jouw werk- en leefomgeving?

 

Venlo, 27 maart 2019

Dit was het thema wat donderdagmiddag 21 maart centraal stond bij de HBN innovatieworkshop in Villa Flora. Ruim 40 deelnemers lieten zich informeren en inspireren en warden ideeën over dit onderwerp uitgewisseld.

Jeroen Rondeel, directeur van Blue Engineering, verwelkomde alle bezoekers en sprekers van de innovatieworkshop. Hij gaf inzicht in het programma van deze middag en introduceerde de CO2 box. Deze box is ontwikkeld door Blue Engineering en meet het klimaat in ruimtes. “Technology inspired by nature is the new cool “; deze quote drijft hem en zijn bedrijf voort.

 

Joris Ketelaars en Wietse van der Zanden, Volantis.

 

Vervolgens verwelkomde hij de eerste sprekers; Joris Ketelaars en Wietse van der Zanden van Volantis. Zij zijn medeverantwoordelijk voor de ontwikkeling van de Villa Flora en gaven informatie over dit eco vriendelijke gebouw en hoe het bouwproces is vormgegeven. Bovendien zorgden zij ervoor dat er een gezond binnenklimaat in de Villa Flora gerealiseerd kan worden. Tijdens hun presentatie legden zij uit hoe bijvoorbeeld de verschillende seizoenen invloed hebben op de Villa Flora. “Een gebouw is niet klaar na de oplevering” en “Comfort en energiezuinigheid gaan hand in hand” waren conclusies uit hun presentatie.

 

 

„It´s nice to be here and to work here.” Jeroen Rondeel

De woorden van Volantis werden beaamd door Jeroen Rondeel, die met zijn bedrijf gevestigd is in de Villa Flora. “Ook in de zomer is het prettig om hier te werken, ook al zijn de buitentemperaturen erg hoog. Het binnenklimaat is erg goed geregeld.”

De tweede spreker was professor Piet Eichholtz van de Universiteit Maatricht, welke één van de partners van het Healthy Building Network is. Momenteel doet hij onderzoek naar de effecten van binnenklimaat in scholen. Daarbij onderzoekt hij de samenhangende prestaties van leerlingen. Daarnaast legde hij uit dat elke persoon gemiddeld 90% van de tijd binnen spendeert. De concentratie van ongezonde stoffen in de lucht is vijf keer zo hoog als buiten. Ook deed hij verslag van de huidige studie in stadskantoor Venlo. 70% van de werknemers is verhuisd naar het nieuwe cradle2cradle-gebouw. Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat zij „less sick building“-symptomen hebben dan de overige 30% die in het oude gebouw bleven werken. Uit deze speech werd duidelijk dat de invloed van het binnenklimaat op de prestaties van de werknemers niet onderschat mag worden.

 

„People get more productive just because you give more attention to them.” Piet Eichholtz

 

De derde spreker was bouwbioloog Dr. Manfred Mierau. Hij presenteerde zijn bevindingen met betrekking tot de binnenklimaatbelasting en de bijbehorende meetmogelijkheden. Hij gaf ook nuttige tips; sommige planten mogen niet in de slaapkamer geplaatst worden omdat ze ‘s nachts te veel zuurstof verbruiken in plaats van produceren. Aan hat einde van zijn presentatie kwam aan bod dat bouwbiologische bouwmethoden en voorzieningen leiden tot een zo natuurlijk mogelijke binnenruimte. De gezondheidsrisico’s worden hierdoor geminimaliseerd, hierbij wordt het welzijn van de bewoners verhoogd.

Na deze sprekers waren de pitches van start-ups en scale-ups die actief zijn in dit vakgebied aan de beurt.

De eerste presentatie was “Iotta – Sensing as a service”. Het bedrijf houdt zich bezig met het verzamelen en verwerken van data. Lotta plaats bijvoorbeeld sensoren waardoor zij binnenklimaatmetingen kunnen doen.

Piet Peters van Stogger was de tweede pitcher die het publiek kennis liet maken hun nieuwe product. Zij ontwikkelen en produceren nieuwe draadloze LED technologieën. Op dit moment worden de eerste producten ontwikkelt. Ze zijn actief op zoek naar enthousiaste mensen die hierover mee willen denken en Stogger tot een succes te maken!

De laatste pitch werd gehouden door Ruth Heynen. Zij vertegenwoordigde het bedrijf Cloud Garden en introduceerde de Groene Wand; de Waterwand; de roomdivider en de klimaatsensoren die via een app kunnen worden bediend.

 

Ruth Heynen presenteert concept en effect van Cloud Garden producte

 

Deze producten worden veelal in kantoren geplaatst om een positief effect te hebben op psychische effecten, productiviteit en vochtigheid. Al met al was er een zeer interessante uitwisseling tussen de sprekers, pitchers en het hele publiek. Één ding is zeker: het binnenklimaat beïnvloedt ons allemaal. Zelfs kleine veranderingen kunnen een grote invloed hebben.