Venlo, 10 februari 2021

In de week van 1 tot 6 februari stond Nederland in het teken van de circulaire economie. Door heel het land werden verschillende (online) events georganiseerd om kennis en succesverhalen  te delen, mensen en organisaties te inspireren en zo de transitie naar een circulaire economie te versnellen . Op vrijdag 5 februari werd er een brainstorm georganiseerd, genaamd Open Brains, waar ons netwerklid ECOR te gast was.

ECOR is een lichtgewicht, hoogwaardig, schoon, VOC-vrij paneel dat 100% gerecycled en recyclebaar is. ECOR upcycled vezelgebaseerde residuen van agrarische, industriële of stedelijke productie- en consumptiecycli tot een sterk en veelzijdig circulair vezelpaneel.

Klanten van ECOR passen deze dan weer in circulaire meubelproductie, interieurontwerp, en displays en stands. Meer informatie hierover vind je in de presentatie van Navied Tavakolly via de links onder aan dit artikel.

In de zomer van 2021 opent ECOR de eerste Nederlandse fabriek. Na 5 jaar van marktverkenning en materiaalontwikkeling start in Venlo een faciliteit die ruim 5,5 miljoen kilo restvezels per jaar upcycled tot circa 2,3 miljoen m2 per jaar circulaire (meubel)panelen. Door het openen van de fabriek zet ECOR in één keer een gigantische stap in productiecapaciteit. Een deel hiervan is al verkocht, maar er is ook nog een deel dat zijn weg naar een toepassing of product moet vinden.

ECOR daagde daarom de Open Brains community uit om nieuwe producten te bedenken op basis van de geproduceerde panelen. Met als voorwaarde dat de producten moesten voldoen aan:

  • De producten dienen meerjarig relevant zijn in de markt, dus geen eenmalige projecten
  • De producten dienen een substantieel volume aan plaatmateriaal gebruiken, zoals bijvoorbeeld: toepassingen in meubels, (luxe) verpakkingen, winkel displays, signing en merchandise items.

De panelen worden gemaakt van rijststro of gras. Met het gebruiken van ECOR in je product kies je uit twee soorten impact:

  • Het rijststro paneel draagt bij aan de smog-vermindering in India, waar dit materiaal nu massaal op de rijstvelden verbrand wordt na de oogst. De resulterende smog is 600x zo hoog als de operatie van een luchthaven zoals Schiphol.
  • Je kunt ook kiezen voor een 100% Nederlands panel, op basis van lokaal gemaaid gras, waarmee je de transportafstand van grondstof tot product radicaal vermindert.

Na de korte introductie over ECOR en het stellen van de hulpvraag startte de brainstorm over de nieuwe circulaire productmogelijkheden. Er ontstond er veel interactie over mogelijke partners en nieuwe samenwerkingsverbanden. Aan de andere kant werden er ook veel nieuwe, creatieve product toepassingen genoemd. Deze ideeën liepen uiteen van tiny houses (interieur) tot kinderspeelgoed.

Voor meer informatie over ECOR, bekijk onderstaande links:

Klik hier om naar de website te gaan: www.ecorbenelux.com