Mönchengladbach, 16.02.2021

Het is 1945, de Tweede Wereldoorlog is voorbij en aan de rand van Mönchengladbach-Güdderath staat een onvoltooide hoge bunker. Bijna 70 jaar later, eind 2011, staat het relikwie nog steeds midden in een woonwijk, nauwelijks herkenbaar. Maar Bernhard Petz en zijn vrouw Zdzislawa Worozanska-Sacher hebben een droom: een gezond gebouw waarin zij wonen en werken. Begin 2012 kocht het kunstenaarsechtpaar het pand en begon met de verbouwing.

De totale oppervlakte van 800 m² strekt zich uit over twee verdiepingen – de begane grond en 1e verdieping. Het gebouw is 32 meter lang en 23 meter breed. Door de heersende materiaal schaarste aan het eind van de Tweede Wereldoorlog kon het dak van de 2e verdieping niet worden voltooid. De oorspronkelijk geplande drie verdiepingen werden er twee.

Op een deelgebied van ongeveer 280 vierkante meter wordt nu een woongebouw van twee verdiepingen van hout en glas gebouwd. In het voorjaar van 2014 zal de woning in gebruik worden genomen. Verdere deelgebieden van de bunker zullen stap voor stap worden ontwikkeld.

Het woongebouw

Op de begane grond van het woongebouw bevindt zich de werkruimte van 140 m², deze bestaat uit studio’s en kantoren. De overige 140 m² op de bovenverdieping dienen als woonruimte. Naast de vloeren zijn ook de binnen- en buitenmuren en het platte dak gemaakt van duurzaam gekapt larikshout. Dit komt uit Tirol, de thuisbasis van Bernhard Petz. Het is van nature weerbestendig en hoeft niet te worden geïmpregneerd of anderszins chemisch te worden behandeld.

Een fotovoltaïsch systeem op het platte dak wekt 15.000 kW elektriciteit per jaar op, waarvan ongeveer 1.600 kW door het bedrijf zelf wordt gebruikt. De expositieruimten in de raamloze en donkere expositieruimten in het bunkergedeelte vereisen namelijk een goede verlichting. Het overschot wordt aan het elektriciteitsnet geleverd. Voor het gehele gebouw gebruiken de nieuwe bewoners ca. 7.000 – 8.000 kw voor elektriciteit en verwarming van het bovenste woongebouw. Dit maakt het gebouw tot een plus-energiehuis met een rendement van +80 – 100%.

Het grote overstek van het platdak maakt volledige beschaduwen van de grote vensterpartij op het zuiden mogelijk. De grote ramen zorgen voor veel daglicht, tegelijkertijd verwarmt de zon het huis tot 6°C in de winter (als de zon laag staat).

De betonnen trap van de begane grond naar boven in het woongebouw is bekleed met glas, waardoor de opkomende afkoeling niet in de richting van het woongedeelte gaat.

Andere gebieden

Een terras met houten planken bevindt zich nu op een ander gedeelte, evenals een visvijver en een sier- en groentetuin voor zelfvoorziening.

De bunkerruimtes zelf dienen als expositieruimte voor de kunst van het kunstenaarsechtpaar. Door het plafond van een bunkerruimte op de begane grond te openen, ontstaat een evenementenhal met een plafondhoogte van vijf meter als evenementenruimte voor de concertserie “Die Herbstzeitlose” (12 evenementen per jaar). Er is plaats voor 80 bezoekers.

Dit voorbeeld illustreert eens te meer de mogelijkheden van gezond bouwen in bestaande bouw. Het echtpaar geeft regelmatig rondleidingen in de bunker. Zodra deze weer zijn toegestaan, zullen wij u informeren over de mogelijke data. In de tussentijd heeft u de mogelijkheid om verdere indrukken van het gebouw te krijgen via de volgende links:

Video door de bouwfasen (2013):

https://www.youtube.com/watch?v=MNYAsvAOxhE

ZDF video:

https://www.zdf.de/nachrichten/hallo-deutschland/wohnen-im-bunker-104.html?fbclid=IwAR1ATXput0-NCTe2UZ2N8Dljh1OJbpgl3_kpBr5BxKhvHV1El_W_X0Smpb4

(Der Lokalbote) Ingenieus en spannend: de oude bunker Güdderath als totaalkunstwerk:

https://www.der-lokalbote.de/index.php?id=51&tx_ttnews%5Btt_news%5D=6963&cHash=4f67d47b46f4f58075008b30a5ac48b2

(RP Online) Hoe een kunstenaarsechtpaar uit Mönchengladbach leeft in en op een bunker (abonnement vereist):

https://rp-online.de/nrw/staedte/moenchengladbach/kultur/moenchengladbach-musiker-paar-lebt-im-und-auf-einem-bunker_aid-45172897

Fotos: Jo Holz & Bernhard Petz