Het Healthy Building Network wil gezonde gebouwen in de praktijk mogelijk maken door Nederlandse en Duitse samenwerking te stimuleren. Dat doen we door het uitgeven van innovatievouchers. In ons komende webinar op 9 september zullen we hier meer over vertellen. Voorafgaand aan het webinar zullen we een aantal blogs delen, waarin bedrijven met ervaring met vouchers hun verhaal zullen doen. Lees hieronder verder over het bedrijf moswand.eu!

De voucher

Moswand.eu produceert maatwerk mos producten in haar eigen werkplaats. John en Lizet Custers, eigenaren van moswand.eu, zijn een aantal jaar geleden gestart met hun moswanden met als doel om ‘groen’ naar binnen te brengen. Het is al langere tijd bekend dat groen om je heen je gelukkiger laat voelen. Maar naast het mentale aspect, hebben moswanden ook een positief effect op de akoestiek.

En dat geluid dempende effect wilde John en Lizet onderzoeken. Dankzij onze innovatievouchers konden zij deze onderzoeken uitvoeren. In totaal zijn er zes producten onderzocht naar hun akoestische werking.

De uitkomsten waren nog beter dan verwacht! In onderstaande grafiek staat beknopt weergegeven wat de uitkomsten per product zijn. Hoewel het gehoor globaal een bereik heeft van 20 tot 20.000 Hz, ligt het belangrijkste frequentiegebied tussen de 160-1600 Hz, met de nadruk op 1000-1200 Hz; dit is het spraakgebied. Moswanden dragen dus absoluut bij aan een verbetering van de akoestiek in een binnenruimte.

Niet alleen verschilt de demping per mos soort, maar ook per ondergrond. Zo is te zien dat een wand van rendiermos geniet op een ondergrond van kurk 20% meer geluid dempt als op mdf. Met deze gegevens kan er nu beter geadviseerd worden.

Het voucherproces

Moswand.eu is via C2C-expolab terecht gekomen bij het Healthy Building Network. Omdat John’s eerste idee lag bij de psychologische effecten in plaats van de akoestische, moest de juiste weg nog worden bepaald. Toen die keuze gemaakt was, werd de zoektocht naar een Duitse partner gestart onder begeleiding van het HBN-team. Akustik Raum Labor A.R.L Gmbh  in Wächersbach was verantwoordelijk voor de akoestische onderzoeken.

De voucher is succesvol ten einde gebracht en de resultaten zijn uniek en boven verwachting.

‘Wij zijn blij dat we dankzij de innovatievoucher van het Healthy Building Network ons onderzoek konden uitvoeren voor maar liefst zes verschillende testen. De administratieve lasten waren wel hoger als verwacht, dus hou daar zeker rekening mee wanneer je interesse hebt in een voucher. Echter zouden we het, ook dankzij de hulp vanuit het HBN-team, zo weer over doen!’ – John Custers, eigenaar van Moswand.eu.

Meer weten over vouchers en het voucherproces? Schrijf je dan in voor ons webinar: Bringing healthy buildings into practice!