Mönchengladbach, 15.07.2021

Aan de Fuchshütter Weg 60A in Mönchengladbach wordt momenteel een gezond gebouw gebouwd: de zogenaamde “Fuchshütte”. Daniel Finocchiaro van bau grün! doet in onderstaand interview verslag van de bijzonderheden van de Fuchshütte, hoe het huis het welzijn beïnvloedt en hoe de bouw van de Fuchshütte gevorderd is sinds het bezoek van HBN on tour.

Wat maakt uw huis zo bijzonder in vergelijking met andere (houten) huizen?

De meeste houten huizen zijn structureel gebouwd van hout, maar bestaan verder uit weinig “gezonde” bouwmaterialen. In plaats daarvan wordt meestal gebruik gemaakt van standaard bouwmaterialen zoals glas- of steenwol, gipsplaat, OSB-platen en vaak zelfs polystyreen. Dat gebeurt niet in mijn huis. Meer dan 95 procent van de gebruikte bouwmaterialen is gemaakt van hout, stro, kalk, klei of leem. Dit zijn allemaal supergezonde bouwmaterialen die rechtstreeks uit de natuur komen zonder veel omwegen.

Hoe beïnvloedt het huis het welzijn en wat maakt uw huis “gezonder” dan andere?

  • Er worden vrijwel geen materialen gebruikt die giftige stoffen in het huis kunnen brengen.
  • De muren, plafonds en vloeren in het interieur zijn meestal gemaakt van hout en klei, en enkele zijn ook gemaakt van kalk. Dit zijn allemaal materialen met relatief open poriën die geluid absorberen en een bijzonder aangename akoestiek creëren.
  • Oppervlakken van hout, klei en kalk creëren/weerkaatsen ook een warm en aangenaam geel licht binnenin, wat bijdraagt tot comfort.
  • Dankzij de zeer hoge thermische isolatienorm van alle buitencomponenten blijft de warmte in de winter binnen en in de zomer buiten. Bovendien zijn alle binnenzijden van de buitencomponenten bijna op binnentemperatuur – zodat er geen onaangename tocht kan ontstaan. Dit verhoogt het gevoel van welzijn in het gebouw enorm.
  • De centrale ventilatie-eenheid met passieve en actieve warmteterugwinning zorgt altijd voor aangenaam warme frisse lucht, ook in de winter. Het systeem genereert ook warm water als bijproduct van het ventilatieproces.

Wat is de huidige status van het gebouw? Welke vooruitgang is er geboekt sinds het laatste interview en welke mijlpalen zijn er bereikt?

Het gebouw is voor ongeveer 75 % voltooid. Het buiten- en binnenpleisterwerk maken een groot deel uit van de dingen die nog moeten gebeuren – de resterende afwerkingswerkzaamheden, zoals binnendeuren, trappen, enz., zijn voorbereid en zullen niet zoveel tijd in beslag nemen. Sinds het interview in oktober is de volledige elektrische en regeltechniek van het huis geïnstalleerd. Bovendien zijn de verwarmings-, ventilatie- en sanitaire installaties geïnstalleerd. Alles is in werking gesteld. Bovendien bouwde ik de veranda eromheen, inclusief funderingen en ondersteunende structuur. De planken daarvoor zijn gemaakt van zeer oude “schrootplanken”, die in zeer slechte staat verkeerden en als brandhout moesten worden verkocht. Ik schaafde, kantte en schaafde ze aan beide kanten tot ze als nieuw waren. Dat was een hoop werk, maar het was het zeker waard.

Was het nog mogelijk om je aan het schema te houden? Wanneer verwacht je dat het huis klaar is?

Op dit moment lig ik iets minder dan vier weken achter op schema. De elektrische installatie is daar de schuld van. Aan de ene kant heb ik de inspanning vanaf het begin onderschat. Aan de andere kant heb ik ook veel meer geïnstalleerd dan oorspronkelijk gepland. LAN en SAT in elke kamer en genoeg stopcontacten. Bovendien is elke kamer afzonderlijk beveiligd met een stroomonderbreker (LS), aardlekschakelaar (RCCB of FI) en brandbeveiligingsschakelaar (AFDD) voor maximale elektrische veiligheid. Ik heb ook meer wandverwarming geïnstalleerd dan nodig was. Oorspronkelijk wilde ik alleen doen wat absoluut noodzakelijk was, maar nu heb ik alle binnenkanten van de buitenmuren gemonteerd. Voor het geval het -40°C wordt. Bovendien gaan we in juli 3 weken op vakantie. Ik zal weer tijd verliezen, maar ik kan de batterij weer opladen en dat zou ook niet zo slecht hoeven zijn.

Welke ervaringen heeft u tijdens de bouw opgedaan met de speciale materialen?

Leem is echt heel goedaardig en heel gemakkelijk om mee te werken. Het is ook geweldig dat je absoluut geen afval of restjes produceert tijdens de verwerking. Alles wat er tijdens het aanbrengen afvalt, in de emmer achterblijft of aan het gereedschap blijft kleven, kan worden opgevangen en later opnieuw worden gebruikt. Op andere bouwplaatsen stapelen zich gigantische hoeveelheden afval op, gips, plamuur, resten gipsplaat, enzovoort. Bij mij, niets. Ik heb gewoon klei terug op de muur gesmeerd. Restjes stro stop ik in de binnenmuren of desnoods in mijn moestuin om de slakken weg te houden, en de weinige restjes hout die zich ophopen geef ik aan mijn buurman voor de open haard.

Zijn er in de afgelopen maanden uitdagingen geweest die niet van tevoren waren ingecalculeerd, of kan het huis nog steeds worden gerealiseerd zoals u had gepland?

In het begin wilde ik op de bovenverdieping en op zolder een stalen gevel maken van oude, roestige staalplaten van de schroothoop. Bijvoorbeeld gesloopte scheepsonderdelen of plaatmetaal van oude containers. Maar dat lukte niet omdat de leverancier allemaal contracten hebben met staalgroothandelaars of de staalfabriek in Duisburg en ze konden me daarom niets geven. Daarom heb ik mijn plannen al vroeg gewijzigd in een kalkpleister gevel. Maar niet overal: op de benedenverdieping, aan de drie zijden van de veranda, wordt kleipleister met lijnolie gebruikt. Ook hier wilde ik aanvankelijk een houten gevel plaatsen, maar een paar weken geleden ben ik van gedachten veranderd nadat ik had gezien hoeveel geld de houten gevel me zou kosten en hoe goedkoop het pleisterwerk van klei is.

Voor meer inzicht in het project, zijn hier de video’s van ons virtuele HBN on tour bezoek aan de Fuchshütte afgelopen herfst.

Meer informatie over het project vindt u hier:

Projectvoorstelling

Bouwdocumentatie