Tweede innovatieworkshop legt criteria voor gezond bouwen vast

Venlo, 18 december 2018

Gezond bouwen is een veel besproken onderwerp. Dit thema wordt nageleefd door het project “Healthy Building Network” (HBN). Het project wil bewustzijn voor gezond bouwen vergroten. Partners van het grensoverschrijdende project zijn Viersen, Venlo, Krefeld en Mönchengladbach. Het project, dat wordt gefinancierd door de EU, deelstaat Nord-Rhein-Westfalen en de provincie Limburg, wordt wetenschappelijk begeleid door de universiteit van Maastricht. Doel: een voorbeeldregio zijn voor gezond bouwen.

Na het startschot voor het project tijdens het Kick Off Symposium in Venlo, kwamen meer dan 50 geïnteresseerden uit de bouwsector bij elkaar voor een workshop bij Wirtschaftsförderung Kreis Viersen (WFG). De presentaties en discussies tijdens deze middag gingen over de toekomstige kwaliteitskenmerken op het gebied van bouwen en inrichten. Bouwbioloog Stefanie Jörgens sprak over hoe een gezonde en circulaire materiaalcultuur tot stand kan komen. En hoe zorg je ervoor dat je in een vroeg stadium alle bouwmaterialen kunt recyclen, zoals Friedrich Barth van het Competentiecentrum voor Duurzame Chemie samenvatte. Dat er al gezonde bouwmaterialen zijn, legde Theo Opgenorth, directeur van een bedrijf met natuurlijke bouwmaterialen, uit. En geluidstechnicus Nick Prokop toonde aan dat de akoestiek in ruimtes erg belangrijk is voor het welbevinden op de werkplek.

Healthy Building Network gaat daarom uit van het idee, dat een gezond gebouw bijdraagt aan de gezondheid van de mens en zijn omgeving. De arbeidsproductiviteit moet worden verhoogd en het ziekteverzuim moet worden verminderd. Daarnaast zijn gezonde gebouwen natuurlijk goed voor het visitekaartje van een bedrijf.

Iedere twee maanden wordt er een vergelijkbare innovatieworkshop georganiseerd door het Healthy Building Network. Hiermee zal kennis worden gedeeld en de community rondom gezonde bouwen vergroot. De volgende workshop vind plaats op 21 februari 2019 te Venlo. Het thema van deze workshop zal zijn: meten is weten, hoe gezond is jouw werk- en leefomgeving? Meer informatie en aanmelden kan via de website www.healthybuildingnetwork.com