Nieuwbouw van het bedrijfs- en hoofdkantoor – rzh – Hartmann datacenter

In 2017 werd de nieuwbouw van het datacenter Hartmann opgeleverd; een kantoorgebouw met meerdere verdiepingen in houtskeletbouw in Mönchengladbach-Pesch. De opdrachtgevers en bedrijfseigenaren, Caroline Hartmann-Serve en Martin Serve, wilden een open gebouw creëren dat duurzaam zou worden uitgevoerd om daarmee hun 60 medewerkers, hun klanten en zichzelf een inspirerende en gezonde omgeving te kunnen bieden. De architect Susanne Göbl en de bouwkundig ingenieur Markus Reimann (NR Ingenieurgesellschaft holztragwerke mbH) slaagden erin dit doel te bereiken: samen realiseerden ze een ambitieus ontwerp voor een innovatief gebouw.

Het gebruikte houten bouwmaterialen zijn zowel aan de binnen- als buitenzijde zichtbaar en dienen niet louter een esthetisch doel: hout ondersteunt het gebouw, het vormt kamers en gevels en het zorgt voor een bijzonder aangenaam binnenklimaat. Het kantoorgebouw is ontworpen als een zgn. Effizienzhaus 55, voorzien van een eigen fotovoltaïsch systeem, e-laadstation en luchtwarmtepomp en de buitenmuren zijn gevuld met cellulose. Het hele ontwerp en uitvoering van het project ademt duurzaamheid.

Opvallend is ook de open architectuur van dit gezonde gebouw: de entree, ontworpen met zichtbaar hout, leidt via een ruime, open trap naar de eerste verdieping en wordt volledig verlicht door een glazen koepel. Door samenwerking met de overheid en gespecialiseerde planners kon worden afgezien van brandwerende deuren op de verdiepingen en in alle gangen, wat de transparante en open architectuur onderstreept. De opdrachtgever wilde deze open architectuur omdat dit de onderlinge communicatie bevordert en aansluit bij de bedrijfscultuur; een warm familiebedrijf waar in een vertrouwde en waarderende omgeving wordt samengewerkt. De deuren van de gedeelde en individuele kantoren staan ​​meestal open, wat een open samenwerking bevordert en communicatie en mobiliteit stimuleert. Het zorgt ook voor een goede luchtcirculatie, zodat het gebouw – met uitzondering van de serverruimtes, die een constante kamertemperatuur vereisen – geen extra airconditioning of ventilatoren nodig heeft.

Naast de entreehal, vanzelfsprekend vol daglicht, hebben ook alle andere ruimtes veel natuurlijk licht te bieden. Met kamerhoge ramen en dus royale lichtinval kon het gebruik van kunstmatige lichtbronnen worden verminderd. Dit bespaart energie en levert een extra bijdrage aan een gezonde werkomgeving. Een andere efficiënte, architectonische oplossing zijn de overdekte balkons. Deze bieden medewerkers en klanten een beschermde ontvangst bij regen of zon in een comfortabel design – natuurlijk gemaakt van hout. In 2018 werd datacenter Hartmann genomineerd voor de NRW Houtbouwprijs.

De volgende twee documenten geven u een gedetailleerde projectbeschrijving:

Projectdocumentatie 1

Projectdocumentatie 2


Meer informatie over de samenwerkingspartners: Hartmann datacenter op www.rzhartmann.de| Goebl Architecten op http://goebl-architekten.de/| NR ingenieursbureau holztragwerke mbH op http://holztragwerke.de/

Fotos: Susanne Göbl

Sie haben Fragen zu unseren Veranstaltungen?