Nieuwe brandweerkazerne en ambulancepost in Mönchengladbach-Rheydt

Nieuwe brandweerkazerne en ambulancepost in Mönchengladbach-Rheydt, FRW III Mönchengladbach

Op de plaats van ‘Standort der Feuer- und Rettungswache III’ is een nieuw gebouw nodig voor de ambulancediensten en voor de vrijwillige brandweer van Rheydt. De vorige gebouwen waren vervallen en voldeden niet meer aan de huidige technische eisen en de ruimtelijke behoefte. De oude gebouwen zijn reeds afgebroken, op een hal voor voertuigen na.

Een essentieel aspect van duurzaamheid is de mate van herkenning en acceptatie van de gebruiker met het nieuwe gebouw. Daartoe werden vooraf vier workshops gehouden met alle belanghebbenden, waarbij de gebruikers intensief bij het planningsproces werden betrokken. Op deze manier kon de grootst mogelijke acceptatie van het nieuwe gebouw door de gebruikers worden bereikt.

Het architectenbureau Anderhalten Architekten GmbH (Berlijn/Keulen) heeft op basis van het uitgewerkte en overeengekomen concept een ontwerp gemaakt dat rekening houdt met alle wensen van de gebruikers. Het doel van het ontwerp is om een nieuw gebouw te creëren dat rekening houdt met ecologisch duurzame criteria, die in lijn staan met de richtlijnen voor duurzaam bouwen van de stad Mönchengladbach en in het bijzonder de Cradle2Cradle-criteria.

Nadat het C2C ExpoLAB de basis voor de planning had gelegd, konden in de daaropvolgende samenwerking met EPEA en Anderhalten Architekten duurzame criteria worden uitgewerkt. Er is een gebouw ontworpen in een hybride constructie van gewapend beton en massief houten constructie-elementen van gekruist gelamineerd hout, die zullen worden gebruikt als wand- en plafondelementen. De wanden en plafonds van gewapend beton en hout zullen in zichtbaar hoge kwaliteit worden vervaardigd. Er wordt gestreefd naar een zo groot mogelijke zichtbaarheid van de draagconstructie in de beleving binnen het gebouw. In de zin van het Cradle2Cradle-principe worden composietmaterialen en vervuilende, emitterende bouwmaterialen zoveel mogelijk vermeden. De technische uitrusting van het gebouw wordt zichtbaar langs de plafonds en wanden aangebracht en kan dus gemakkelijk worden gedemonteerd en gescheiden. Boven de onderste bouwlaag is een gevel van verkoold hout gepland. Door carbonisatie brengt de houten gevel zijn eigen oppervlaktebescherming zonder dat een bijkomende chemische behandeling nodig is. De elektriciteit voor gebruik in het gebouw wordt opgewekt door fotovoltaïsche systemen op het dak. Op sommige delen van het gebouw wordt een groen dak gelegd.


Onderstaand een overzicht van de partijen die bij dit project betrokken zijn:

Opdrachtgever: Stadt Mönchengladbach GMMG
Projectplanning:
 Anderhalten Architekten GmbH, Berlin Köln
Techniek: TEN Ingenieure GmbH, Aachen
Constructie: Baues + Wicht beratende Ingenieure PartmbB, Korschenbroich
Bouwfysica: Sondermann + Möller beratende Ingenieure, Dorsten
Brandbeveiliging: Halfkann + Kirchner PartGmbB, Erkelenz
Cradle to Cradle: EPEA – Part of Drees & Sommer, Düsseldorf

De volledige bouwdocumentatie volgt binnenkort.

Foto: Anderhalten Architekten GmbH

Download hier het volledige affiche (Duits)

Sie haben Fragen zu unseren Veranstaltungen?