Venlo, 10 maart 2020

Batibouw beurs in Brussel – Duidelijke trend naar gezond bouwen

Van zaterdag 29 februari tot en met zondag 8 maart 2020 vond de Batibouw plaats in Brussel. Batibouw is de grootste Belgische beurs voor Bouw, Renovatie en Inrichting. Zowel professionals als particulieren komen op dit uitgebreide event af. Afgelopen vrijdag heeft onze collega Laure een bezoek gebracht aan de beurs, om te kijken naar de trends en ontwikkelingen binnen de bouwsector. Is er al veel aandacht voor gezonde gebouwen?

Duurzaamheid is een onderwerp waar je in geen enkele sector onderuit komt. Dit blijkt ook op de Batibouw. Voornamelijk de bouw- en renovatiebedrijven zijn zich bewust geworden van de noodzaak voor gezonde/duurzame gebouwen. Wat op de beurs voornamelijk opvalt is de hoeveelheid bedrijven die zich richten op houtbouw. Deze bedrijven zijn zich bewust van de gezondheidsvoordelen van dit duurzame bouwsysteem.

Andere bedrijven die zich hiervan bewust zijn, zijn de ventilatiesysteem bedrijven. Zij verkopen als het ware ‘gezonde ruimtes’ en deze systemen gaan tegenwoordig verder dan enkel ventilatie. Deze zelfregelende systemen zijn zo geavanceerd dat het binnenklimaat constant dezelfde kwaliteit behoudt.

Echter zijn er nog veel stappen te maken in de interieur sector. Hier wordt de slag naar gezondheid vaak nog niet gemaakt. Bedrijven zijn zich niet bewust van de impact van hun producten op het binnenklimaat. Duurzaamheidswinst wordt voornamelijk behaald in het aanbieden van lokaal geproduceerde producten.

Kortom, op de Batibouw was er, voornamelijk in de bouw en renovatie sector, veel aandacht voor gezonde gebouwen. Ook is er steeds meer aandacht voor slimme gebouwen, die het binnenklimaat continue op peil houden. Ondanks het groeiende bewustzijn in deze sectoren, valt er nog veel winst te behalen in de interieursector.

Wilt u meer informatie over de bouw- en woontrends in 2020? Kijk dan in het E-magazine van Batibouw, te bekijken via deze link: https://bit.ly/3cQdsRU