Zo werkt gezond bouwen

Voorbeeld uit de praktijk: Het houten glazen huis “Blutbuche” in Nettetal

Viersen, 29. october 2019

“Gezond bouwen” is een hedendaags onderwerp, maar hoe werkt het nu in het echt? Dit is wat het grensoverschrijdende project “Healthy Building Network” nu heeft gepresenteerd. Tijdens een bezoek aan een bouwproject maakten vertegenwoordigers van de bouwsector kennis met de nieuwbouw van een houten en glazen huis in Nettetal-Schaag.

Best practice voorbeelden zoals de nieuwe houten en glazen nieuwbouw zijn hierbij van belang om het bewustzijn voor gezond bouwen te vergroten en bouwmethoden te ontwikkelen die overeenkomen met een moderne recyclingeconomie. Tijdens een bezoek aan de bouwplaats werden ongeveer 70 vertegenwoordigers van architecten tot aan bouwmaterialenhandelaren geïnformeerd over het concept van het gebouw.

Het bouwproject draagt de naam “Blutbuche”. Samen met architect Werner Grosse ontwierp Anthoula Kapnidou (binnenhuisarchitect) en Brigitte Hilgenfeld (alternatieve beoefenaar) een Low-Tec huis waarin de boom, die tot natuurmonument is uitgeroepen, in de plannen is opgenomen. Het gebouw is grotendeels gebaseerd op de principes van gezond bouw- en recyclingmanagement. Omdat de beuk voor het huis staan, bevindt de hoofdingang zich aan de achterzijde. Iemand die langs de straat loopt, ziet eerst het natuurmonument en pas later het huis. Het gebouw voldoet grotendeels aan de principes van gezond bouwen en recyclen. Door het gebruik van natuurlijke materialen zou het een positief effect moeten hebben op de gezondheid en het genezend vermogen van het lichaam. Met de bouwmethode moet de eigenaar ook onafhankelijk zijn van prijsschommelingen op de energiemarkt.

Vertegenwoordigers van de bouwsector konden ter plaatse ideeën uitwisselen over plannen en bouwmethoden. Het gaat hierbij om het behoud van natuurlijke hulpbronnen, het creëren van een klimaatuitwisseling zonder technologie via luchtcirculatie, het zorgen voor een goede akoestiek en het opslaan van warmte-energie. Daarnaast werd er alleen onbehandeld hout gebruikt en is er gebruik gemaakt van een gepatenteerde bouwwijze met zeskanthout, dat door middel van houten deuvels met elkaar verbonden is. Zo kan dit zonder lijm en metaal gerealiseerd worden. Problemen met insectenplagen zijn niet te verwachten; deze treden alleen op bij vochtig hout.

Er werd ongeveer 80 kubieke meter hout gebruikt. Dit komt overeen met een CO2-besparing van ongeveer 80 ton. Deze hoeveelheid hout groeit in Duitsland terug in ongeveer 19 seconden. Door de hoge mate van voorafgaande fabricage kon de structuur in slechts een tiental dagen worden opgebouwd.

De in Nettetal toegepaste bouwmethode is ook denkbaar voor kantoor- en bedrijfsgebouwen. Deze technologie is ook gebruikt om dagverblijven voor ouderen en overdekte zwembaden te bouwen.

Er hebben zich geen problemen voorgedaan met de bouwaanvraag en -goedkeuring, aldus interieurontwerper Kapnidou, en de bouwkosten waren vergelijkbaar met die van een conventionele bouwmethode. Het project is bedoeld om anderen aan te moedigen en te inspireren om nieuwe regionale wegen te verkennen. Bijzondere nadruk werd gelegd op de deelname van regionale bedrijven. Dit is in lijn met het idee achter het project Healthy Building Network: De industrie moet zich bewust worden van het belang van gezond bouwen en zo een modelregio worden.

Het volgende “Best Practice Visit” op 12 november zal hier ook aan bijdragen. Dan gaat het, bij het bezoek aan de firma Peter Dammer GmbH & Co. KG in Nettetal, over “Duurzaamheid in de bedrijfsbouw”. Aanmelden kan via http://bit.ly/33eCYLp.

Meer informatie over het Blutbuche-project vindt u in het eerste deel van onze bouwplan op http://bit.ly/36vL5Fl. Een gedetailleerde presentatie van het project vind u hier: Project Blutbuche