Terugblik op onze succesvolle webinar Lighting inspired by Nature

Venlo, 02 december 2020

Licht is net zo essentieel voor ons bestaan als water, voedsel en lucht. Daarom organiseerden we op 25 november 2020 een online seminar over licht: ‘Lighting inspired by Nature’. Deze online seminar werd georganiseerd in samenwerking met bouwbiologe Stefanie Jörgens en Lisan Crommentuijn van NatureConnect by Signify. Indien u verhinderd was of simpelweg de belangrijkste feiten (nogmaals) wilt doornemen, zullen we hieronder een korte samenvatting geven.

Stefanie Jörgens, bouwbiologe en architecte, heeft zich met haar ontwerpen tot doel gesteld om een gezonde werk- en leefomgeving te creëren. Bouwbiologie omvat zowel duurzaamheid als gezondheid en ontwerp. Ze is ervan overtuigd dat een gezonde levensstijl de levensstijl van de toekomst zal zijn. En dat high-tech en esthetiek in harmonie moeten zijn met de gezondheid. Zo creëren we gezonde, duurzame gebouwen voor de toekomst. Licht is daarbij een essentiële factor. In haar inleidende presentative besprak ze het belang van natuurlijk licht. Want door het naar binnen halen van dit licht, kan men beter functioneren. Ieder lichtspectrum heeft een ander effect en daardoor moet er onderscheid gemaakt worden in verschillende ruimtes. Zo is het in de slaapkamer belangrijk dat het licht een ontspannend effect heeft, terwijl op kantoor het licht juist stimulerend moet zijn.

Licht heeft niet alleen invloed op ons humeur, zoals hierboven beschreven, maar ook op ons immuunsysteem. Doordat het lichaam vitamine D produceert wanneer het in aanraking komt met zonlicht, is de kans kleiner om ziek te worden. Daarnaast heeft licht gedurende de dag een spectrum. Dit verandert geleidelijk en natuurlijk. Op dit moment wordt dit niet nagebootst in kunstlicht, want dat heeft slechts een deel van dit spectrum. Waardoor onnatuurlijk licht een negatief effect kan hebben, bijvoorbeeld door knipperend licht. Wat overigens vaak niet visueel is, maar wel stress kan veroorzaken.

We zijn nu in een tijdperk beland waarin we maar liefst 90% van onze tijd binnen spenderen. En daarom worden de gezondheidseffecten van slecht kunstlicht steeds meer zichtbaar.  Dit is de reden dat het tijd wordt om de bewustwording over het belang van licht te vergroten. Licht is namelijk een essentieel onderdeel om een gezond gebouw te realiseren.

Lisan Crommentuijn, Signify, vertelde dat het gebruik van daglicht in de binnen omgeving ervoor zorgt dat we in harmonie komen met de natuur, dat we ons beter voelen, dat we tot wel 6% productiever én zelfs 15% creatiever zijn. In iedere ruimte heeft belichting een ander doel: in de slaapkamer wil men tot rust komen en op kantoor zijn we graag productief en energiek.

Licht zorgt er dus voor dat we beter zien (visueel), beter functioneren (biologisch) en ons beter voelen (emotie).

Signify heeft deze principes samengebracht naar hun nieuwe verlichtingsinnovatie: NatureConnect. Hiermee worden de voordelen van natuurlijk daglicht naar binnen gebracht. Zodat welzijn verbeterd wordt, mensen productiever zijn en geïnspireerd worden door hun omgeving.

Voor meer informatie en advies over het juiste licht of NatureConnect kunt u contact opnemen met Stefanie Jörgens of Lisan Crommentuijn.

Licht is slechts één factor van een gezond gebouw en wij hopen u geïnspireerd te hebben over de essentiële rol die licht heeft. Binnenkort zullen er meer webinars volgen over de andere factoren van een gezond gebouw, zoals geluid, binnen luchtkwaliteit en comfort. Dus blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief of social media! Mocht u nog vragen hebben omtrent dit onderwerp, neem gerust contact op.

De presentaties van de sprekers zijn hier te vinden:

Stefanie Jörgens NatureConnect

 

Foto: via Pexels