Industriële hal Peter Dammer GmbH

Op 14 maart 2019 was het zover: de eerste steen van een gezonde industriehal in Nettetal werd gelegd.

Geïnspireerd door het Healthy Building Network project, besloot Christoph Dicks, bedrijfsleider van Peter Dammer GmbH, een nieuwe weg in te slaan met een commerciële blik op de toekomstige ontwikkeling van de waarde van zijn nieuwe gebouw. Met name de commerciële aspecten met betrekking tot de prestaties van zijn nieuwe gebouw waren doorslaggevend. “Ik ben geen ingenieur, ik ben een zakenman. Daarom is economische duurzaamheid mijn hoogste prioriteit. Als ik niet overtuigd ben, kan ik het niet verkopen”, zegt Christoph Dicks.

Familiebedrijven kiezen vaak voor een gezonde optie. Dat heeft te maken met het feit dat deze eigenaren en familieleden het pand zelf gebruiken en ook een sterkere band met hun werknemers hebben dan bijvoorbeeld andere bedrijven. Dat betekent dat zij bereid zijn om relatief een iets grotere investering te doen.

De lage extra kosten voor de KFW55 standaard en uitvoering met cradle-to-cradle materialen kunnen echter worden gecompenseerd met de vijf procent terugbetalingssubsidie van een KFW55 financiering. Dit voorbeeld verduidelijkt dat het argument “˜gezond bouwen is duurder”™ niet juist is.

Het is echter nog niet gelukt om gezonde of gecertificeerde materialen te vinden voor alle gebieden. Dit is eerder een continu proces waarin men van project tot project wil verbeteren.

Een profiel van het gebouw volgt binnenkort.

Vragen over dit project?