De Fuchshütte Mönchengladbach

Aan de Fuchshütter Weg 60A in Mönchengladbach wordt momenteel een gezond gebouw gebouwd: de zogenaamde “Fuchshütte”. Daar bouwen Laura en Daniel Finocchiaro een huis voor zichzelf en hun drie kinderen.

De beslissing om een gezond en duurzaam gebouw te bouwen lag bijna voor de hand: samen runnen Laura en Daniel Finocchiaro bau grün ! gmbh, een bouwbedrijf dat gespecialiseerd is in energie-efficiënte gebouwen. Ook in hun privéleven houden ze zich al vele jaren bezig met de thema’s duurzaam en ecologisch bouwen en bouwfysica. In tegenstelling tot andere projecten nemen zij niet alleen het ontwerp, de planning en het bouwmanagement zelf voor hun rekening, maar voeren zij ook het grootste deel van de werkzaamheden zelf uit.

De keuze van de locatie was niet moeilijk, omdat de Fuchshütter Weg ideaal gelegen is tussen de natuur en de stad en de rest van het gezin in de directe omgeving woont.

Het huis wordt gekenmerkt door vele bijzondere elementen. De nadruk ligt op eenvoud in combinatie met duurzaamheid van de constructie. In het ontwerp is er voor gezorgd dat er een maximale leefruimte wordt gecreëerd met een minimum aan verkeer. Het gebouw is met vooruitziende blik gepland, omdat het ook na de verhuizing van de kinderen als ouderenhuis kan dienen; een tweede oplossing met een andere plattegrond is al in overweging genomen. De eigenaren hebben de bovenverdieping bewust zo ontworpen dat deze op een later tijdstip verhuurd kan worden. Vanwege de gebruikte materialen moet het een hoge mate van gezond leven bieden en zijn mogelijke residentiële toxines niet te verwachten. Het bestaat voornamelijk uit hout, leem en stro. In vergelijking met een conventioneel huis aan de Neder-Rijn is er zeer weinig primaire energie nodig; volgens de huidige berekeningen is de waarde minder dan tien procent. De extra kosten zijn in principe minimaal, omdat het huis energieonafhankelijk is wat betreft de balans en een update naar volledige zelfvoorziening zeer eenvoudig te maken is.

Het volledige 3D-model kan worden bekeken door op de foto te klikken:

Bouwtekening

Fotos:

Fuchshütte, bau grün! GmbH: Carlos Albuquerque voor Wirtschaftsförderung Mönchengladbach

Fuchshütte, bau grün ! GmbH: Daniel Finocchiaro

Sie haben Fragen zu unseren Veranstaltungen?