Tönisvorst (Kreis Viersen), 17.08.2021

Hout is een van de oudste en tegelijkertijd een van de modernste bouwmaterialen ter wereld. Hout heeft een positief effect op de gezondheid van de woning door zijn structuur en geur. In Tönisvorst produceert het bedrijf KIRITEC sinds eind 2020 Kiri-Hout – een innovatief en duurzaam “high-tech hout” dat een positief effect heeft op het klimaat. Wij hebben het bedrijf bezocht en willen graag onze indrukken met u delen.

Het bedrijf

Al meer dan tien jaar kweekt en plant het moederbedrijf WeGrow GmbH Kiri-Bomen. De productie vindt plaats onder gecontroleerde laboratoriumomstandigheden in een reageerbuis. Op die manier gedijen jonge planten van één ras in de kortst mogelijke tijd. Sommige worden aangeplant op de eigen plantages van het bedrijf, vooral in Duitsland en Spanje, andere worden verkocht voor teelt over de hele wereld.

In december 2020 werd KIRITEC opgericht. Sindsdien bedient het bedrijf de hele waardeketen – van de teelt van de planten tot het eindproduct. Dit brengt vele voordelen met zich mee – maar in de eerste plaats de mogelijkheid om het productievolume aan te passen.

Duurzame klimaatboom

In tegenstelling tot conventionele houtsoorten groeit de Kiri-Boom na elke oogst weer aan. Bovendien groeit hij sneller dan elke andere boom ter wereld. Een tekort aan grondstoffen, zoals momenteel het geval is met hout, kan dus binnen betrekkelijk korte tijd worden opgevangen. Een andere bijzondere eigenschap: de aanzienlijk hogere CO2-bindingscapaciteit, die ook in het eindproduct behouden blijft. En dit feit maakt het tot een echt duurzaam en ecologisch bouwmateriaal.

De speciale kenmerken

Daarnaast zijn er nog meer voordelen: Het hout is niet alleen bijzonder licht, maar ook efficiënt. Vergeleken met eiken bijvoorbeeld, worden Kiri-Bomen in tien jaar zes keer zo hoog en bijna zes keer zo breed met een vlampunt dat bijna twee keer zo hoog is. Dit betekend dat het vlampunt op bijna 400 graden Celsius. Dit betekend een betere brandbeveiliging. Dankzij de hoge resistentie tegen plagen is voor de teelt ook geen gebruik van bestrijdingsmiddelen nodig.

Gezond bouwmateriaal

Dat hout in gebouwen een positief effect heeft op de menselijke gezondheid is reeds in verschillende studies aangetoond. Een belangrijke factor voor een gezond gebouw is de luchtkwaliteit binnenshuis. Tests door het Instituut voor Materiaalonderzoek in Brandenburg certificeren emissieklasse A+ volgens DIN EN 16516. Dit betekent dat het hout bijzonder geschikt is voor de interieurbouw. De aangetoonde emissies lagen ver onder de geldende grenswaarden. Binnenkort zal een brandproef worden uitgevoerd om het brandgedrag van Kiri-Hout te documenteren.

Toepassing en gebruik

Kiri-Hout kan op vele manieren worden gebruikt. Bijvoorbeeld in innovatieve modulaire lichtgewichtbouw, waar het zowel binnen als in vaten kan worden gebruikt. Het wordt ook gebruikt bij de productie van materialen op houtbasis en in de meubelbouw. Maar het kan ook worden gebruikt om voertuigen en zelfs boten te maken.

Momenteel werkt het bedrijf samen met DERIX Holzleimbau uit Niederkrüchten aan een X-LAM bord.

Daarna volgt eind augustus de bouw van een mobiele sauna, als prototype van een modulair gebouw. Het bedrijf Derix begint met de voorbereidende werken – de prefabricatie – in Westkapelle. Afgewerkt wordt de sauna uiteindelijk bij Kiritec in Tönisvorst. Op korte termijn zal dan op het bedrijfsterrein een kantoorgebouw van drie verdiepingen met in totaal twaalf kamers worden gebouwd.

Deze tekst heeft u een klein inzicht gegeven in een ander bedrijf dat actief is op het gebied van gezond bouwen. Wij zien uit naar verdere ontwikkelingen en zullen u regelmatig op de hoogte houden.

Meer informatie over de onderneming en Kiri-Hout vindt u op: https://www.kiritec.eu/kiriholz-profil/

Fotos: Anastasia Araktsidou