Kroon op het werk van Healthy Building Network: een terugblik op de HealthBuild 2022 conferentie in Venlo

Venlo, 26 oktober 2022

Als afsluiting van het Healthy Building Network vond op 13 oktober 2022 een internationale conferentie plaats. In het Maaspoort Theater in Venlo kwamen ruim 110 mensen samen, onder wie vertegenwoordigers uit de bouwsector, investeerders, bestuurders en politici. De focus van de conferentie lag op de ecologische, sociale en bestuurlijke aspecten van ‘gezond bouwen’. Naast actuele wetenschappelijke kennis werden technische innovaties en praktijkvoorbeelden uit de hele wereld gepresenteerd en ervaringen uitgewisseld. Internationale sprekers uit onder andere de Verenigde Staten en Groot-Brittannië vertelden ons over de invloed van gezonde bouwconcepten op mensen en de bijbehorende voordelen.

De conferentie werd geopend door prof. dr. Nils Kok (Universiteit Maastricht), waarna de eerste keynote van de dag volgde. Hierin vertelde dr. Matthew Trowbridge (MD MPH, Chief Medical Officer van WELL) over de impact van de gebouwde omgeving op de menselijke gezondheid en het welzijn. Carina Nørregaard (Partner Architect bij LIAG architecten + bouwadviseurs) en Michiel Blom (Ballast Nedam) lieten vervolgens aan de hand van reeds opgeleverde projecten zien wat belangrijk is bij het ontwerpen en ontwikkelen van gezonde gebouwen. In de daaropvolgende paneldiscussie met huidige huurders van gezonde gebouwen vertelden zij wat hen heeft laten kiezen om voor gezonde gebouwen en welke effecten ze daarbij zien. Tijdens de tweede paneldiscussie over het onderwerp ‘Building Technology and Measurement Innovations’ presenteerden toonaangevende bedrijven hun producten en innovaties. Naast Clairify®, CLAYTEC Lehmbaustoffe en Signify was ook Smartty te gast.

De tweede keynote van de dag volgde in het middagprogramma van de conferentie, gehouden door dr. John Macomber van de Harvard Business School. Hij is o.a. auteur van de bestseller ‘Gezonde gebouwen’. Daarna volgde de derde paneldiscussie over de financiering van gezonde gebouwen. Naast Jill Brosig van Harrison Street en Raymond Schaperkotter van Vesteda , deelden investeerders visies, kansen en belemmeringen voor de financiering van gezonde gebouwen. Het werd duidelijk dat het financieren van gezonde gebouwen vandaag al mogelijk is en dat het thema duurzaam en gezond bouwen steeds belangrijker wordt in de vastgoedsector. De verwachting is dat in de toekomst de factor gezondheid ook onderdeel gaat uitmaken van een vastgoedwaardering.

Hoe belangrijk het onderwerp is voor de politiek werd duidelijk in de daaropvolgende politieke discussie. Hier lieten de politieke leiders uit de regio zien dat vooral de publieke sector een voorstander en aanjager is van gezond bouwen. En in de toekomst zullen er nog veel meer gezonde gebouwen volgen, dit gezien het gemeenschappelijke doel om op Europees niveau uit te groeien tot een modelregio voor gezond en duurzaam bouwen. Om dit voornemen kracht bij te zetten is een gezamenlijke intentieverklaring getekend, waarmee toekomstige samenwerking op het gebied van gezond bouwen wordt bevestigd.

De conferentie werd afgesloten met de presentatie van de nieuwste bevindingen uit internationaal gezondheidsonderzoek. Naast dr. Hannah Pallubinsky, Melisa Yildiz en Stefan Flagner hebben dr. Juan Palacios en dr. Nicolas Duran ons inzicht in hun onderzoekswerk op het gebied van binnenklimaat gegeven.

Samengevat kijken we terug op een geslaagd evenement met boeiende presentaties en vruchtbare discussies! Tegelijkertijd kijken we ook naar de afronding van ruim vier jaar Healthy Building Network. Momenteel werken we aan de aanvraag voor een vervolgtraject waarin we ons nog specifieker willen richten op de praktische uitvoering van gezonde gebouwen. We houden je op de hoogte van de vervolgstappen.

De volledige opname van de conferentie is te vinden op: https://www.youtube.com/watch?v=oqkFB_czh-E