Kick Off Symposium Healthy Building Network

Venlo, 9 november 2018

Startschot voor gezond bouwen: meer dan 120 ondernemers uit de bouwsector namen deel aan het kick off symposium voor het project Healthy Building Network in Venlo. Zij willen eraan bijdragen, de Duits-Nederlandse grensregio tot een voorbeeldregio voor gezond bouwen te maken. Ook vanuit de politiek was er flinke belangstelling; Landrat Dr. Andreas Coenen van Viersen, Oberbürgermeister Hans Wilhelm Reiners van Mönchengladbach, Oberbürgermeister Frank Meyer uit Krefeld en burgemeester Antoine Scholten uit Venlo waren aanwezig.

Waarom gezond bouwen? Venlo heeft met hun stadskantoor duidelijk gemaakt, dat een gezond gebouw van invloed is op de tevredenheid en productiviteit van medeweerkers. Het ziekteverzuim daalt. Burgemeester Scholten verklaart dat ze in een jaar 600.000 euro hebben bespaard. Het stadskantoor zorgt voor wereldwijde belangstelling; meer dan 30.000 bezoekers hebben het stadskantoor van Venlo binnen een jaar bezocht.

“Gezond bouwen, duurzaamheid, circulaire economie is de weg naar de toekomst. Wij hebben als publieke sector een voorbeeldfunctie”, zei Landrat Dr. Coenen uit Viersen. Daarom zal men het nieuwe districtarchief in Viersen volgens deze criteria bouwen. “Dit is een prahctig begin; studenten en onderzoekers houden zich bezig met het verleden, in een gebouw dat volledig gericht is op de toekomst”, zei Dr. Coenen.

Het project, gefinancierd door de EU, de provincie Limburg en deelstaat Nord-Rhein-Westfalen, heeft tot doel een innovatienetwerk te creëren dat is gespecialiseerd in gezond bouwen. De bouwsector moet overeenkomstige producten ontwikkelen, produceren en verkopen. Tot nu toe speelt volgens Michel Weijers, projectleider van het stadskantoor  Venlo, het thema gezondheid nog vrijwel geen rol bij aanbestedingen. Dit moet veranderen; gezondheid moet een waarde worden voor gebouwen, vandaag is het alleen nog het energielabel. “Healthy first”, gezondheid eerst, sloot ook professor Piet Eichholtz van Universiteit Maastricht zich aan.

In break-out-sessies wisselden de aanwezigen uit de bouwsector gedachten met elkaar uit. Zij vormen nu een community en creëren samen een kennis- en innovatieplatform rond gezonde gebouwen.