Innovatieworkshop over de financiële aspecten van gezonde gebouwen

Succesvol kick-off evenement van het Healthy Building Network in Krefeld

Krefeld, 28. november 2019

Wat zijn de criteria voor een “gezond” en duurzaam gebouw? Wat zijn de voordelen ten opzichte van traditionele gebouwen? Wat biedt een gezond gebouw als het Stadskantoor in Venlo? En: Is gezond bouwen economisch verantwoord?

Om deze vragen te beantwoorden, werd het Healthy Building Network op 28 november in Krefeld uitgenodigd op de campus Fichtenhain 66 in Krefeld. De oude laswerkplaats, die voor de workshop was voorbereid als evenementenhal, werd groen verlicht en ingericht met planten in het kader van het thema duurzaamheid. Deze indrukken brachten de 60 deelnemers, afkomstig uit de architectuur-, vastgoed- en publieke sector, in de juiste stemming voor het onderwerp en onderstreepten het belang van de productie-industrie, die in de toekomst vooral voor de productie van gezonde bouwmaterialen nodig zal zijn.

Na een inleiding door Eckart Preen, directeur van de Wirtschaftsförderung Krefeld, die het economische belang van gezond bouwen en de rol van het Stadskantoor Venlo als succesvol referentieobject voor gezond bouwen bestempeld, benadrukte Marcus Beyer, sinds september hoofd van de bouwafdeling van Krefeld, het belang van gezond bouwen voor de overheid. Daarnaast kondigde hij aan dat hij zich in de toekomst zal bezighouden met het thema van duurzaam bouwen in de publieke bouwprojecten. De daaropvolgende thematische lezingen gaven een goed overzicht van het aanbod van gezond en duurzaam bouwen.

Restwaarden van gebouwen

Bas van der Westerlo van C2C ExpoLAB in Venlo gaf een lezing over restmaterialen in gebouwen. De reden is de aanpak om bij de toekomstige aankoop van bouwmaterialen rekening te houden met de waarden van de grondstoffen, aangezien deze ook een waarde na de levensduur vertegenwoordigen.

Deze aanpak vereist een allesomvattende benadering van een product, waarbij de kosten van de gehele levenscyclus inclusief transport, onderhoud en demontage in kaart worden gebracht. De producten worden niet, zoals gebruikelijk, volledig afgeschreven na een bepaalde gebruiksduur, maar de resterende waarde van het product, in de zin van een eventueel later gebruik, wordt in aanmerking genomen. Er werd een prototype voor binnenmuren gemaakt, dat de restwaarden van binnenmuren in vergelijking met conventionele productoverwegingen liett zien. Dit prototype zal in de toekomst worden uitgebreid naar andere onderdelen. Restwaarden van producten kunnen anders worden beloond. Enerzijds is het mogelijk voor kopers van producten om te betalen voor het gebruik ervan gedurende hun levensduur, of voor de koper om de restwaarde terug te krijgen op basis van de toestand van het product.

Productiviteit en interieurkwaliteit

Professor Piet Eichholtz van de Universiteit Maastricht lichtte het verband toe tussen de kwaliteit van het verblijf in gebouwen en de productiviteit. Aan de hand van scholen liet hij zien hoe zelfs in nieuwe gebouwen de kwaliteit van het leven afneemt bij slechte ventilatie, waardoor er minder tijd in de klas wordt doorgebracht.

Hij presenteerde, naast de luchtkwaliteit, ook de effecten van temperatuur, verlichting en akoestiek op de werkomstandigheden in een gebouw. Aan de hand van een ander praktisch voorbeeld legde hij uit dat mensen die naar een gebouw verhuizen dat volgens gezonde criteria is gebouwd, minder gezondheidsproblemen melden.

Johanna Schererer van het Nederlandse vastgoedadviesbureau HEVO presenteerde een rekentool voor gebouwen die volgens gezonde criteria zijn gebouwd. De tool bevat specifieke berekeningsopties om de productiviteit van werknemers die in een gezond gebouw werken te verhogen. De voorgestelde aanpak integreert de kosten voor medewerkers in de kosten van een gebouw en opent zo interessante mogelijkheden om de totale kosten van een organisatie te verlagen.

Financieringsmogelijkheden voor grensoverschrijdende samenwerking

Jeroen Rondeel van Blue Engineering presenteerde de mogelijkheid om in het kader van het Healthy Building Network innovatieve grensoverschrijdende projecten te bevorderen. Samenwerkende bedrijven krijgen de mogelijkheid om in totaal 20.000 euro aan financiering voor hun projecten te ontvangen.

In de levendige discussies die daarop volgden, waarbij de deelnemers van gedachten wisselden over het evenement, werd duidelijk dat het onderwerp gezond bouwen in Krefeld is aangekomen en ook in de toekomst zal worden gepromoot.

Meer gedetailleerde informatie vindt u in de middagpresentaties, die wij hier gratis ter beschikking hebben gesteld om te downloaden:

01_ Bas van de Westerlo, C2C ExpoLAB

02_Piet Eichholtz, Universität von Maastricht

03_ Johanna Scherer, HEVO

04_Jeroen Rondeel, Blue Engineering