Het Healthy Building Network heeft samen met het INTERREG-project Circular Bio op 27 juli 2021 een innovatiecafé georganiseerd over het gebruik van gezonde en biobased materialen in de bouwsector.

Het project Circular Bio houdt zich bezig met materialen op biobasis en het gebruik daarvan in waardeketens. Tot het netwerk behoren voornamelijk materiaal- en productfabrikanten en actoren uit de procesindustrie, terwijl de kring van actoren rond het Healthy Building Network voornamelijk bestaat uit architecten, ambachten en de opdrachtgevers. Beide groepen deelnemers brachten we bijeen om de materiaalfabrikanten te informeren over de uiteenlopende toepassingsmogelijkheden van hun producten in de bouw en om de actoren in de bouwsector te inspireren tot het gebruik van biobased producten.

Na een korte inleiding van Circular Bio projectleider Dr. Sarah Refai (Cluster Industrielle Biotechnologie – CLIB) over biobased materiaalkringlopen en materialen (bv. natuurlijke harsen) in de bouwsector, presenteerde Dr. Simon Jenniches (Wirtschaftsförderung Krefeld) het Healthy Building Network en wees op de huidige uitdagingen van de bouwsector, met name het tekort aan materialen, wat een herbezinning vereist op het gebruik van alternatieve bouwmaterialen. Een voorbeeld is het lopende onderzoek naar het gebruik van paddenstoelen om geluid te absorberen en zo binnenshuis voor een betere akoestiek te zorgen.

Jan Walrecht van Strotec gaf uitleg over het gebruik van stro-elementen in gevels van gebouwen, die zowel voor een goed binnenklimaat zorgen als lagere energiekosten mogelijk maken. Het product is reeds gebruikt in de particuliere sector en in een sporthal. De installatie van de elementen in een gebouw is hier te zien.

Martin Schüten van DGM Architekten lichtte de bouw van het wijkarchief in Viersen toe, waarbij recyclebare materialen werden gebruikt en wees vooral op de behoefte aan experimenteerruimtes voor het gebruik van biobased en circulaire materialen in de bouw van openbare gebouwen.

Ann-Kathrin Seeberger en Philipp-Maurice Meier van CLAYTEC presenteerden het gebruik van aarden bouwmaterialen, die als bouwplaten een goede geluidsisolatie en als pleister een goed binnenklimaat bieden. Het brede kleurenpalet van kleipleisters biedt tal van mogelijkheden, zodat schilderen met muurverf niet nodig is.

De deelnemers waren enthousiast over de vele mogelijke toepassingen van biobased materialen in de bouwsector en waren het erover eens dat deze in de toekomst vaker moeten worden gebruikt.

Heeft u zelf een idee over het gebruik van een gezond, circulair en/of biobased materiaal in de bouw, neem dan gerust contact met ons op en wij lichten de verschillende financieringsmogelijkheden via het Circular Bio project en het Healthy Building Network toe.

Bekijk hier de presentaties:

Presentatie Strotec

Presentatie Claytec