Houtbouw: Effect op bouwkwaliteit en gezondheid. Bijzonderheden rondom het plannings- en goedkeuringsproces

Venlo, 18 april 2019

Hoe kan gezond en duurzaam bouwen in de bouwsector worden bevorderd? Het project “Healthy Building Network” (HBN) zet zich hiervoor in. Tijdens innovatieworkshops worden kennis en ervaring uitgewisseld en komen nieuwe ideeën tot stand.

Is hout onze toekomst?
Ook de innovatieworkshop over houtbouw in Mönchengladbach werd hier aan gewijd. Meer dan 70 vertegenwoordigers uit de bouwsector kwamen in het Borussiapark bijeen om over hout als bouwmateriaal te discussiëren. Hout is een herwinbare grondstof. Het gebruik van hout zowel in Europa als ook in Azië is aan het groeien. Het onderwerp houtbouw wordt steeds belangrijker, niet alleen als materiaal voor de inrichting van woningen, maar ook als bouwmateriaal voor kantoor- en bedrijfspanden.

Praktische voorbeelden tonen aan dat hout, met zijn warme kleuren en karakteristieke geur, een goed binnenklimaat biedt dat een positief effect heeft op het welzijn van de werknemers. Tijdens de innovatieworkshop werd getoond , hoe ontwerpsoftware is ontwikkeld voor structureel ontwerp en hoe de uitstoot van kooldioxide kan worden verminderd door houtbouw.

De mogelijkheden en grenzen van hout als bouwmateriaal
Tijdens de workshop werden actuele planningssoftware voor de houtbouw en innovatieve bouwsystemen van isolatie tot en met de bouw gepresenteerd. Daarnaast was er een levendige discussie over het bezwaar van schadelijke stoffen zoals lijm en de bouwvoorschriften vanuit de duitse overheid. Hoewel deze al zijn verbeterd, zijn er nog steeds slechts vier verdiepingen toegestaan voor houten gebouwen. Volgens Markus Reimann van NR Ingenieurgesellschaft Holztragwerk kunnen er ook 18 verdiepingen tellende houten constructies worden gebouwd, zoals een toren in Noorwegen laat zien.

Tijdens de bijeenkomst in het Borussiapark werd ook kritiek geuit op het feit dat het op het raakvlak met de autoriteiten die verantwoordelijk zijn voor de goedkeuring van het project, niet altijd soepel verloopt. Wat kan worden goedgekeurd en waar liggen de grenzen? Ook werd de vraag gesteld waarom sommige zaken in Nederland gemakkelijker te implementeren zijn in het kader van het plannings- en goedkeuringsproces.

Blijf op de hoogte
De volgende door Healthy Building Network geplande innovatieworkshop vindt plaats op 12 juni 2019 in het Hotel van der Valk in Venlo. De focus zal op de financiële aspecten van gezond bouwen liggen. De restwaarde van duurzaam gebouwde gebouwen en de verbetering van de productiviteit van de medewerkers in deze werkomgeving worden o.a. verder toegelicht.

De presentaties van onze sprekers zijn als download binnen onze community voor u beschikbaar.