Hoe voorkomen we het verspreiden van het coronavirus (COVID-19) via de lucht?

Venlo, 24 maart 2020

De organisatie REHVA (Federation of European Heating, Ventilation and Air Conditioning) heeft samen  met een internationaal team van experts een handleiding opgesteld die antwoord geeft op uw vragen omtrent het Coronavirus en luchtkwaliteit. Het onderzoek is gebaseerd op wetenschappelijke literatuur over het virus en informatie vanuit eerdere virussen. Dagelijkst wordt het onderzoek aangevuld met nieuwe informatie.

De aanbevelingen voor het gebruik en het beheer van ventilatie- en klimaatsystemen:

  1. Ventileer meer dan anders

De toevoer van buitenlucht zorgt ervoor dat ziektekiemen verdwijnen, daarom is het belangrijk om zoveel mogelijk te ventileren. Ook is het belangrijk om personen zo veel mogelijk over de ruimte(s) te verdelen.

  1. Extra luchtbevochtiging heeft geen effect

Het COVID-19 virus wordt pas ingetoomd bij een temperatuur boven de 30 graden Celsius en een luchtvochtigheid van 80 procent. REHVA beveelt daarom niet aan om het klimaatsysteem daarop aan te passen.

  1. Maak veilig gebruik van warmteterugwinning

Inkomende luchtstromen kunnen bij systemen voor warmteterugwinning worden geïnfecteerd door uitgaande luchtstromen, mits je een HAVC-systeem hebt met een twincoil-unit of een ander systeem die garandeert om deze stromen gescheiden te houden. Het REHVA raadt aan om warmtewielen uit te schakelen.

  1. Schakel centrale luchtrecirculatie uit

Recirculatie zorgt voor het verspreiden van virusdeeltjes in luchtafvoerkanalen. Het advies luidt dan ook om centrale luchtcirculatie te voorkomen.

  1. Vermijd ook decentrale luchtrecirculatie

Ook decentrale afgiftesystemen maken gebruik van luchtrecirculatie. De filters waarmee de ventilatieconvectoren zijn uitgerust, zijn vaak niet in staat om de virusdeeltjes eruit te filteren.

  1. Reinigen ventilatiekanalen helpt niet

Virussen die vastzitten aan kleine deeltjes, zullen zich niet gemakkelijk afzetten in ventilatiekanalen.

  1. Vervang buitenluchtfilters niet eerder dan normaal

Fijne buitenluchtfilters bieden redelijke bescherming tegen de besmette buitenlust. Het REHVA adviseert een normale onderhoudsprocedure.

  1. Luchtreinigers kunnen helpen

Ruimteluchtreinigers kunnen, mits ze een HEPA-filter hebben, hetzelfde effect hebben als ventilatie.

  1. Spoel het toilet door met gesloten deksel

Druppels of druppelresten kunnen in de lucht vrijkomen uit pluimen, waardoor het aanbevolen wordt om de deksel te sluiten bij het doorspoelen.

Houdt u alstublieft het advies van RIVM aan als richtlijn. Deze aanbevelingenzijn extra voorzorgsmaatregelen die u zou kunnen treffen. Meer informatie over REHVA of dit onderzoek vindt u via deze link: https://www.rehva.eu/activities/covid-19-guidance