Het Healthy Building Network wil gezonde gebouwen in de praktijk mogelijk maken door Nederlandse en Duitse samenwerking te stimuleren. Dat doen we door het uitgeven van innovatievouchers. In ons komende webinar op 9 september zullen we hier meer over vertellen. Voorafgaand aan het webinar zullen we een aantal blogs delen, waarin bedrijven met ervaring met vouchers hun verhaal zullen doen. Lees hieronder verder over het bedrijf AMI!

De Voucher

AMI produceert aluminium bouwbeslag en industrials voor de Europese markt. Innovatie en duurzaamheid staan bij hen hoog in het vaandel. Zo zijn zij Cradle to Cradle (C2C) Silver niveau gecertifieerd en daarmee zijn zij uniek. Omdat AMI duurzaamheid zo belangrijk vindt, willen ze het gebruik van toxische stoffen in hun producten elimineren. En dat is dan ook één van de redenen dat zij een voucheraanvraag hebben gedaan.

In de huidige tijd wordt er veel aandacht besteed aan goede isolatie van huizen. Maar er is altijd één zwaktepunt: de opening in de deur t.b.v. de briefplaat. Dit probleem wil AMI aanpakken door een C2C gecertificeerde briefplaat te ontwikkelen die voldoen aan de geldige isolatienormeringen. Samen met EPEA GmbH gingen zij aan de slag voor het C2C certificeren van de briefplaat.

De briefplaat is getoetst op de volgende aspecten met de bijbehorende resultaten:

Luchtdoorlatendheid

Hierbij wordt getest hoeveel lucht de briefplaat doorlaat. Dit is getest door onderzoeksinstituut SHR. Deze vernieuwde briefplaat scoort enorm hoog. Hij valt in Qv10 klasse 3 “Uitstekend“, hierdoor voldoen de briefplaten aan de huidige eisen van ‘Bijna Energie Neutrale Gebouwen – BENG’. De briefplaten zijn getest in een genormeerde onderzoeksopstelling tot 600 Pascal. Dit is vergelijkbaar met een zeer zware storm. In dezelfde opstelling is als referentie een reguliere briefplaat getest en deze valt in Qv10 klasse 1 “Basic”. Hierdoor kunnen we concluderen dat de luchtdoorlatendheid van de nieuwe briefplaat maar liefst 300% gunstiger is dan de oude.

Waterwering

Bij de waterwering wordt er gekeken hoeveel water de briefplaat tegenhoudt. Ook hier waren de resultaten enorm goed. De nieuwe briefplaat valt in klasse 7a, hierbij komt het water rechtstreeks op de plaat. Dit is één van de zwaarste toetsingsmethodes. De briefplaat heeft een waterwering van 300 Pascal, wat overeen komt met een toepasbaarheid tot 30 meter hoge woongebouwen in is vergelijkbaar met storm windkracht 9.

Isolatie (U-waarde)

De U-waarde, oftewel isolatiewaarde van de briefplaten, is een simulatieprogramma bij verschillende houtsoorten met verschillende deurdiktes uitvoerig berekend. Hierbij is aangetoond dat de EP briefplaten ruimschoots voldoen aan de gestelde isolatie eisen van een woning.

Het product mag geen toxische stoffen bevatten

Dit deel van het onderzoek is uitgevoerd in samenwerking met het Duitse bedrijf EPEA GmbH. Zij hebben onderzocht uit welke materialen de briefplaat bestaat en of voldoet aan de C2C silver voorwaarden. Uit het onderzoek is gebleken dat de briefplaat van AMI hieraan voldoet en dus geen toxische stoffen bevat.

Het voucherproces

Pascal Titulaer, Hoofd Kwaliteitszorg bij AMI, vertelde dat hij in aanraking is gekomen met ons netwerk via Jeroen Rondeel van Blue Enginering. AMI bv was erg geïnteresseerd in de HBN voucher omdat onderzoek veel geld kost. Zeker voor één product. Dat zou ook betekenen dat de prijs van het eindproduct omhoog gaat en dat wil AMI niet. Daarnaast zag Pascal het als een kans om met EPEA GmbH samen te werken. Dat is een grote partij die veel hulp heeft kunnen bieden tijdens het gehele voucherproces.

Met behulp van teamleden van het Healthy Building Network kon de juiste scope gevormd worden. Tussentijds kon de rapportage besproken worden en er was ook hulp bij de check van de eindrapportage. Dit heeft Pascal altijd als zeer prettig ervaren.

Als laatst was het voor AMI ook een voordeel dat hun verhaal gedeeld kon worden. Dankzij het grote bereik van het Healthy Building Network kunnen zij de juiste partners bereiken en meer awareness creëeren rondom gezondheid in de bouwsector.

‘De hoofdreden dat wij voor een voucher hebben gekozen is omdat het kostentechnisch interessant is om op deze manier onderzoek te financieren. Daarnaast hechten we veel waarde aan de samenwerking met EPEA GmbH en het bereik van het Healthy Building Network. Het kostte wat moeite om alle rapporten op te leveren, maar dankzij de hulp van het HBN team is dit ons toch gelukt’ – Pascal Titulaer, Hoofd Kwaliteitszorg bij AMI.


Fotos: AMI B.V.