Viersen, 30 september 2020

HBN on tour: Gezond bouwen met leem

Meer dan 50 deelnemers uit de bouwsector kwamen bijeen bij Claytech in Viersen, om zich te laten inspireren over het oudste bouwmateriaal ter wereld: leem

Het feit dat leem momenteel herontdekt wordt als bouwmateriaal is niet alleen te danken aan de trend naar meer duurzaamheid, maar ook aan de veelzijdigheid van het bouwmateriaal. Meer dan 50 deelnemers lieten zich hiervan op 23 september overtuigen tijdens een bezoek van het bedrijf Claytec uit Viersen in het kader van de formule “HBN on tour”.

“Leem is het toekomstige bouwmateriaal van de 21e eeuw”, verklaarde Ulrich Röhlen (Claytec) in zijn inleidende lezing. Het bouwmateriaal is veelzijdig, regionaal beschikbaar en heeft door zijn fysieke en biologische eigenschappen een positief effect op het binnenklimaat. Dit maakt het een perfecte grondstof voor gezond bouwen of verbouwen.  Max Breidenbach, zoon van de eigenaar van de Claytec, leidde de gasten door de productie van het familiebedrijf, dat in 1984 werd opgericht en nu 60 mensen in dienst heeft. Het bedrijf produceert niet alleen bouwmaterialen voor de renovatie van oude gebouwen, maar ook voor de bouw van nieuwe, innovatieve gebouwen – en dit nu wereldwijd. Door de trend naar gezond bouwen neemt de vraag naar gezonde bouwmaterialen, zoals klei, toe.

De primaire zorg van het HBN-project is het verstrekken van informatie over alternatieve, gezonde vormen van bouwen en het presenteren van nieuwe materialen. Zo is leem als beproefd bouwmateriaal volledig recyclebaar, ecologisch en gezond – eigenschappen die zeer goed passen bij het HBN-project. Voor veel deelnemers aan het evenement was de ontmoeting met het materiaal een echte eyeopener. Vanuit het oogpunt van HBN zijn dergelijke zintuiglijke en haptische momenten onmisbaar om gezonde bouwmaterialen te ervaren. “Alleen zo kunnen we opdrachtgevers en bouwbedrijven inspireren om zich open te stellen voor het thema gezond bouwen”, zegt Anastasia Araktsidou van WFG Kreis Viersen.

Daniel Tigges, directeur van het eco-Institut Germany GmbH, legde uit hoe belangrijk de gezondheidsaspecten van bouwmaterialen vandaag al zijn. In zijn presentatie ging hij dieper in op de criteria en procedures voor de certificering van de gezondheidsbescherming in gebouwen en ging hij in dit verband ook in op de wettelijke voorschriften voor gebouwen en individuele testprocedures.

De komende Best Practice evenementen zijn bedoeld onze kennis van gezonde gebouwen te delen en u te inspireren. De volgende gelegenheid hiervoor is op 29 oktober 2020 (mits de coronamaatregelen het toelaten). Geïnteresseerden kunnen dan in het kader van het HBN-project een houtleem/strohuis in Mönchengladbach bezoeken. Vanwege de huidige situatie werken we momenteel aan het online beschikbaar stellen van het evenement. Nadere informatie over de werkwijze zal zo spoedig mogelijk worden gepubliceerd. Meer details over het evenement en de registratie onder: https://healthybuildingnetwork.com/events/hbn-on-tour-best-practice-bezoek-fuchshutte/ 


De presentaties van de sprekers en verdere informatie over de behandelde onderwerpen vindt u hier:

Präsentation Ulrich Röhlen

Präsentation Daniel Tigges

Meer informatie over het bouwmateriaal klei en de producten van Claytec in het Nederlands vindt u hier:

6.1_Leempleister_werkblad

Artikel_Stiltecentrum_WZA_Mebest_3-2012

NL_artikel_leem_luchtvochtigheid

Hier kunt u een Engelstalige samenvatting van de presentatie lezen:

Abstract Daniel Tigges

Fotos: Anastasia Araktsidou & Lukas Waning