HBN best practice bezoek: het nieuwe archief van de Kreis Viersen wordt gezond en duurzaam gebouwd

Viersen, 22 november 2021

Hoe wordt gezond bouwen in de praktijk toegepast? Dit werd gedemonstreerd door het Healthy Building Network tijdens een best practice bezoek in het kader van HBN on tour. Ongeveer 100 vertegenwoordigers van de bouwsector, van architecten tot timmerlieden, maakten van de gelegenheid gebruik om het nieuwe archief van het district Viersen, dat bijna voltooid is, ter plaatse te bekijken en zich te informeren over houtconstructies, lehm bouwmaterialen en verwarming met ijs.

Het gebouw, gepland vanaf 20217, wordt gebouwd volgens de principes van circulaire waardecreatie, benadrukte districtsbestuurder dr. Andreas Coenen tijdens de rondleiding over de bouwplaats. De overheid heeft als belangrijke ontwikkelaar een voorbeeldfunctie en laat met de bouw van het archief zien dat het mogelijk is om gezond en duurzaam te bouwen. “Dit gebouw verbruikt geen gas, zelfs geen pellets,” zei de districtsbestuurder.

Wat de energievoorziening betreft, wordt het nieuwe archief gevoed met een combinatie van , ijsopslag en , legt architect Bernd Volkenannt uit. Hij somde de speciale vereisten voor een archief op: constante temperatuur, constante vochtigheid, bestand tegen zware belasting. Daarnaast is het belangrijk, aldus Volkenannt, om goede werkplekken te creëren, processen te optimaliseren en de perceptie van het publiek over het archief te verbeteren.

Toekomstige bezoekers kunnen zich verheugen op een lichte benedenverdieping met een foyer, een café en een leeszaal. Het eigenlijke centrum van het gebouw is echter een massieve, raamloze opslagkubus van vier verdiepingen, een soort verdedigingstoren (“Berfes”), waarvan de klinkers afkomstig zijn van een fabriekssloop in de regio. Dit is waar de eigenlijke archieven in de toekomst zullen worden opgeslagen.

Voor het archief werd veel hout gebruikt, de binnenmuren waren gebouwd als een droge lehm constructie. Voor de ruwe mastiek asfaltvloer werd gerecycleerd materiaal gebruikt. De eerste steen werd gelegd in januari 2020 en de oplevering is gepland in het voorjaar van 2022.

Kon u er niet bij zijn of wilt u de details lezen? Hieronder hebben we de bijdragen van de sprekers voor u gebundeld. (Engelse versie volgt)

1. DGM. Healthy Design, B. Volkenannt

2. DERIX. Healthy materials, M. Steppler

3. CLAYTEC. Healthy Indoor Air Quality, U. Röhlen

4. Metternich. Thermischer Komfort Wärmepumpe, F. Euteneuer

(alleen Duitse versie beschikbaar)

4. Metternich. Thermal comfort Cooling with Ice, F. Euteneuer

5. DGM. Ecology. Water management, B. Volkenannt

Fotos: gymi Media GmbH