Venlo, 12.03.2021

Op 10 maart jl. vond het webinar ‘Een gezonde geest in een gezond gebouw’ plaats met Prof. Dr. Erik Scherder , georganiseerd vanuit het Blue Building Institute (BBI). Tijdens dit webinar zijn er inzichten naar voren gekomen over hoe je een gezonde geest behoudt én welke invloed de bouwsector hierop kan hebben. Hieronder leest u een korte samenvatting.

Na een korte aftrap van Paul Wessels, de moderator van het webinar, namen Alexandra Boot en Bram Adema het over voor een korte inleiding over het Blue Building Institute (BBI). Het Blue Building Institute is een stichting/netwerkorganisatie die gezondheid binnen de bebouwde omgeving willen bevorderen. Zij noemen dit ‘the human sustainability’ en geven aan dat dit een betere business case is voor gebruikers en investeringen. CFB heeft gezondheid ook hoog in het vaandel staan en volgens hen is dit de trend van de komende 50 jaar.

Na een kort filmpje over het World Port over het kantoorleven in het post-corona tijdperk, interviewde Demi Alders () Uniform. Uniform is een assetmanager van o.a. World Port Centre in Rotterdam. 10 jaar geleden waarin zij vooral bezig met energie labels, met de komst van het WELL-certificaat hebben ze hun armen om gezond binnenklimaat geslagen. Gezondheid is belangrijk mede dankzij het havenbedrijf, omdat dit een belangrijke driver is voor kantoorgebruikers. Eén van de hoofdredenen? Hogere productiviteit van de medewerkers zo vergroot kan worden.  Uniform zocht naar een uniekheid waarmee ze hun gebouw smart & sustainable konden maken.

Na dit leerzame interview was het tijd voor de presentatie van Prof. Dr. Eric Scherder, hoogleraar neuropsychologie VU Amsterdam. En of die inspirerend was! Hij verklaarde dat de manier waarop we onze kantoren nu bouwen, belangrijker is dan ooit. Hij richtte zich vooral op de factor ‘actief ontwerp’, die wij binnen het Healthy Building Network ook belichten. Hij startte zijn verhaal vanuit de hersenen: hoe zitten die in elkaar en hoe werken ze? Wat voor invloed heeft de bebouwde omgeving daarop?

Zowel de pariëtale als de frontale lob zijn belangrijke hersengebieden om rekening mee te houden bij de planning en ontwikkeling van gebouwen. Terwijl de pariëtale lob verantwoordelijk is voor de ruimtelijke informatieverwerking, regelt de frontale lob vooral de motoriek. Hij verwijst naar de pandemie die sinds 2012 jaarlijks 5,3 miljoen levens kost,  door inactiviteit. Verschillende ernstige ziekten zoals diabetes, obesitas en hart- en vaatziekten worden gelinkt aan zitten en te weinig beweging. Aan roken sterven er ‘slechts’ 5,1 miljoen mensen per jaar. Daar komt ook de uitdrukking ‘zitten is het nieuwe roken’ vandaan. Des de hoger is de noodzaak voor gezonde .

Door vaker te gaan staan zorg je voor een kleinere gevoeligheid op insuline, maar wandelen is nog beter. Maar een gezond gebouw gaat verder dan enkel zit-statafels. Men moet als het ware verleidt worden om de trap te gebruiken in plaats van de lift, want van nature is de mens lui. Daarom dient nudging toegepast te worden. Dit betekend het onbewust beïnvloeden van gedrag. Daar ligt een grote rol voor de bouwwereld en architectuur.

Prof. Dr. Eric Scherder vervolgt zijn verhaal over de structuur van de hersenen. Deze bevatten witte en grijze stof. Normaliter neemt de kwaliteit van de witte stof af nadat een leeftijd van 30 jaar is bereikt, maar in sommige gevallen groeit dit. Hoe dat mogelijk is? De kwaliteit van de witte stof is  op peil te houden door moeite te doen en nieuwe , uitdagende activiteiten te ondernemen. Zowel fysiek als mentaal. Het bloed moet naar de hersenen stromen en dit kan door het hart zich in te laten spannen. Door het stimuleren van je bloedsomloop, verbetert je algehele immuunsysteem en ben je ook meer beschermd tegen .

Afsluitend vertelde Prof. Dr. Eric Scherder ook nog over groen. Uitzicht op natuur nodigt uit om te wandelen en heeft daarom in het brein een zeer positief effect. Ook heeft dit meer effect dan bijvoorbeeld een sportschool in het kantoor bouwen.

Kortom, een leerzaam webinar waarin duidelijk naar voren komt hoe we kunnen bouwen aan de duurzaamheid van onze eigen hersenen. En natuurlijk welke rol voor de bouwwereld daarin is weggelegd. Meer weten? Bekijk dan de pagina van het Blue Building Institute: https://www.bluebuildinginstitute.nl/blog/webinar-een-gezonde-geest-in-een-gezond-kantoor-woensdag-10-maart-2021-14-00-15-30-uur

Foto: Blue Building Institute