BLOG: Hoe wetenschappers het verschil kunnen maken

Gezonde gebouwen zijn belangrijk. We weten het allemaal, onze intuïtie zegt het ons en onze dagelijkse praktijk bewijst dat we ons gezonder voelen in een gezonde omgeving. En toch bouwen we nog steeds zonder aan gezondheid te denken. Waarom? Omdat we het altijd zo deden? Omdat geld belangrijker is dan gezondheid? Omdat we niet bewust beslissen?

Sluitend bewijs

En dan is er de wetenschap. Tijdens de conferentie Sustainability 2.0: Healthy Buildings and Human Performance, op 7 november 2019 georganiseerd door de Universiteit van Maastricht was de bewijslast overweldigend. Gerenommeerde instituten zoals Harvard, MIT en London School of Economics toonden het wereldwijde publiek dat luchtkwaliteit en gezondheid onlosmakelijk verbonden zijn. En de private wetenschappers toonden de nieuwste meettechnieken. Het bewijs is er! Gezondheid hangt nauw samen met onze omgeving en in het bijzonder de lucht die we inademen. En de cijfers liegen er niet om: miljoenen worden bespaard met gezonde lucht. En miljoenen kunnen worden verdiend met productiviteitswinst. Win-win ten top!

9 Fundamenten

De keynote spreker van de dag, Joseph G. Allen, gaf een prachtige uiteenzetting hoe de luchtkwaliteit in binnenruimtes de prestaties en productiviteit beïnvloeden. Joe Allen sprak over de 9 fundamenten van een gezond gebouw. Luchtkwaliteit, thermische gezondheid, vocht, stof en mijt, veiligheid, waterkwaliteit, geluid, licht en uitzicht, ventilatie

Illustratie: Allen, J. G., Harvard Business School (2017): How Indoor Spaces Drive Performance and Productivity.

Duurste waarde

Joe Allen toonde hoe je met slimme technologie kunt meten om prestaties te bevorderen en economische waarde te creëren. Terwijl ‘groen bouwen’ focust op energie, water en afval, concentreert de beweging rond ‘gezonde gebouwen’ zich op de belangrijkste (en duurste) waarde in een gebouw: de mensen. In zijn boek ‘How Indoor Spaces Drive Performance and Productivity’ is er meer over te lezen: https://www.hup.harvard.edu/catalog.php?isbn=9780674237971

Van macro tot micro, meten kan

Dat gezonde gebouwen een onderwerp is dat leeft, mag duidelijk zijn. De overige sprekers waren minstens zo inspirerend. Zo waren er de wetenschappers die spraken over vieze steden. Zij kunnen kan wel eens een grote inspiratie zijn voor beleidsmakers om nu echt eens iets aan gezonde lucht te doen. Burgemeesters sta op en pak de luchtkwaliteit in steden aan! Wetenschappers spraken over de toekomst van meettechnieken. En poeh, wat is er al veel mogelijk. Van macro to micro, meten kan en meten moet.

Hete steden

Er waren wetenschappers die spraken over hete steden en het verband tussen hitte en gezondheid. Want het wordt heter en we moeten er klaar voor zijn! En tot slot spraken wetenschappers over design en investeringen voor gezondheid. We moeten bereid zijn te investeren, maar als we zien wat we daarvoor terug krijgen in gezondheid (en ook geld…), is dat toch niet zo moeilijk!

Voor de geïnteresseerden in alle diepe verhalen en conclusies, hierbij het programma Sustainable Buildings 2.0 Conference Program met achter elk onderwerp een link naar de slides. En als je vragen hebt of toevoegingen, dan ontmoet ik je graag in de community of tijdens een van onze evenementen.