BLOG: Wat houdt de factoor Look & Feel eigenlijk in?

by Eva Starmans, C2C ExpoLAB

Het Healthy Building Network heeft diverse factoren benoemd die van belang zijn voor gezonde gebouwen op basis van alle literatuur die reeds voorhanden is. Factoren waarop een gebouwontwerp kan inspelen, die bijdragen aan gezondheid van de gebruiker.

Denk aan enkele concrete zoals licht, geluid, binnenluchtkwaliteit (zoals ventilatie, VOC-emissies) en thermisch comfort (denk aan temperatuur en luchtvochtigheid). Over deze factoren is al redelijk wat onderzoek gedaan, ook al is het onderzoek nog niet klaar, resultaten laten wel allemaal zien dat deze factoren invloed hebben op onze well-being, productiviteit en of ziekteverzuim. Maar daarnaast is er nog een factor waarop een gebouwontwerp actief op kan inspelen, namelijk “Look & Feel”. Deze factor is misschien nog wat minder wetenschappelijk onderzocht en berust nog meer op aannames en onderbuikgevoel, maar daarom niet minder belangrijk.

In deze blog neem ik jullie graag kort mee in deze factor.

DGBC & WGBC geven aan dat look en feel op een positieve manier bijdraagt aan ons gevoel van welzijn, comfort en effectiviteit. Dit thema gaat over visuele aantrekkelijkheid en niet over smaak.

Het gebruik van planten, groen en water kan ons herinneren aan de natuur. Scherpe en harde vormen roepen gevaar bij ons op, waardoor we ons prettiger voelen bij ronde en zachte vormen.

Niet alleen groen binnen, maar uitzicht naar groen buiten is ook belangrijk. Dit helpt ons te ontspannen en opnieuw te kunnen focussen.

Daarnaast spelen materiaalkeuzes en kleuren een belangrijke rol in de Look & Feel van een gebouw. Natuurlijke materialen en materialen die vormgeving.

 Voor wie dit thema interessant vindt, is het boek ’14 patterns of biophillic design’ van Terrapin erg interessant, zij gaan verder in op de relatie tussen de natuur en het ontwerp van de bouwkundige omgeving.

Veel ontwerprichtingen die positief invloed hebben op deze factor, hebben ook positieve invloeden op andere factoren. Denk bijvoorbeeld aan planten, die kunnen een kleine rol spelen in luchtzuivering en geluid (zie ook mijn blog specifiek over de invloed van planten op gezonde gebouwen).

Misschien zijn er (interieur)ontwerpers die nog meer kennis hebben met ontwerpen vanuit een goede look en feel? Wij zijn erg benieuwd naar jullie aanvullingen!


Foto: Anastasia Araktsidou